Leugendetectors op luchthavens?

Kapers en drugssmokkelaars staan binnenkort mogelijk voor een nieuw obstakel om hun snode plannen te verwezenlijken. Israël heeft namelijk een speciale leugendetector voor luchthavens ontwikkeld die in staat moet zijn mensen met minder goede bedoelingen feilloos uit een lange rij wachtenden te halen.

GK-1 werkt volgens het principe van stemanalyse en werd voor het eerst in Rusland uitgetest. Passagiers moeten met een koptelefoon op hun hoofd met “ja” of “nee” antwoorden op de vraag of ze iets illegaals van plan zijn. Leugenaars zullen volgens de Israëlische ontwerpers genadeloos door de mand vallen omdat ze de trillingen in hun stem niet onder controle hebben.
“Bij onze proef hebben we 500 passagiers aan de leugendetector gehangen. Enkel de persoon die wij op voorhand uitgekozen hadden als ’terrorist’, raakte niet voorbij de test”, aldus hoofdverantwoordelijke Amir Liberman. De GK-1 zal tussen 8500 en 25.500 euro kosten, maar dat bedrag heeft de Russische luchthaven Domodyedevo, waar het systeem uitgetest werd, er graag voor over. “Deze leugendetector heeft zijn waarde bewezen en we willen er graag zo snel mogelijk gebruik van maken”, aldus een woordvoerder van de luchthaven.
Volgens Liberman hebben al meerdere landen interesse laten blijken voor de GK-1. “In tegenstelling tot andere leugendetectors zoals de polygraaf is bij dit toestel nauwelijks fysiek contact vereist”, aldus Liberman, die eraan toevoegt dat het eerste deel van de test zo’n 30 tot 75 seconden in beslag neemt. Als iemand betrapt wordt op een leugen, zal hij/zij ondervraagd en indien nodig gefouilleerd worden.

1 gedachte over “Leugendetectors op luchthavens?”

  1. Geweldig zo’n initiatief! Ik ben alleen bang dat als ze zoiets overal invoeren, je 5 uur voor vetrek aanwezig moet zijn om door alle formaliteiten heen te gaan.

Plaats een reactie