‘Juliana Wandeltocht’ krijgt in 2006 vervolg

De ‘Juliana Wandeltocht’, die dit jaar voor het eerst werd gehouden in het Tsjechisch-Poolse grensgebied, krijgt een vervolg. De tocht trok zoveel deelnemers en verliep zo succesvol, dat de organisatoren hebben besloten er een jaarlijkse traditie van te maken. De driedaagse bergwandeling herinnert aan de wintersportvakantie, die de toenmalige Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana 70 jaar geleden in de streek doorbrachten

De Julianatocht wordt volgend jaar op 1, 2 en 3 mei gelopen, opnieuw over een afstand van 100 kilometer. De driedaagse is bestemd voor geoefende wandelaars, want ze voert over diverse ondergronden met behoorlijke hoogteverschillen. Dit maakt de tocht anders en zwaarder dan gemiddeld.
Halve afstand
Voor wandelaars met een wat minder goede conditie komt er daarom in 2006 ook de mogelijkheid om de halve afstand te doen. Bovendien kan er ook per dag worden deelgenomen. Voor ‘aanhang’ van de lopers is er een alternatief programma samengesteld.
Vertrekpunt is Vernerovice in Tsjechië, het dorp waar het organiserende echtpaar, Bert van Kampen en Mien te Nijenhuis uit Enkhuizen, een aantal appartementen en een minicamping heeft.
Luxe berghut
Bij toeval kwamen Bert en Mien, die deels in Enkhuizen en deels in Tsjechië wonen, erachter dat er vlak bij Vernerovice vroeger een luxe berghut was waar Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana in de vorige eeuw tijdens een wintersportvakantie van 14 – 28 februari 1936 verbleven. Deze berghut met de naam Andreasbaude blijkt nog steeds te bestaan. Hij dient nu als restaurant en jeugdherberg onder aan de skipiste van Andrelowsko in het Silesiche wintersportgebied Sokolowsko, op slechts 10 km afstand van hun boerderij.
Wandelgebied
De regio wordt als wandelgebied enorm gewaardeerd en het echtpaar werd door Nederlandse gasten regelmatig met de vraag geconfronteerd , waarom er geen georganiseerde wandeltocht was. Ze besloten plannen te maken en uit te werken, met als resultaat de succesvolle eerste Julianatocht in 2005.
De tocht wordt ondersteund door het Pools Verkeersbureau en Tsjechisch bureau voor Toerisme.
Aanmeldijng
Voor informatie en inschrijvingen men terecht op de website www.aktief.cz, onder het kopje Julianatocht.
Zie ook: Drie dagen door pittig landschap naar koninklijke berghut
Meer informatie:

Plaats een reactie