Grenada klimt omhoog uit het dal van Ivan

Het Caribische eiland Grenada is in september 2004 hevig getroffen door orkaan Ivan (categorie 4). De ravage was enorm. Zo’n 90% van alle huizen verloor zijn dak, de helft van de woningen lag in puin (inclusief hotels, kerken en het parlementsgebouw) en er waren 39 doden. In juli van dit jaar kwam daar Emily nog eens zachtjes overheen. De enige sector die het nu goed doet is de bouwsector, al komt ook het toerisma weer op gang, mede door de door Volker Stevin gebouwde nieuwe cruiseminal. Maar het duurt zeven jaar voordat de nieuwe nootmuskaatbomen vrucht dragen. Die zijn namelijk alle ontworteld. Voordat Ivan toesloeg voorzag Grenada in een derde van de wereldbehoefte van dat kruid. Klik op de foto voor een grotere versie.


Niemand weet hier overigens dat het de Nederlanders waren die de nootmuskaat vanuit India hier naartoe hebben gebracht. Het bleek het perfecte klimaat. De hoofdstad St George (let op de kapotte kapotte kerk) is een aantrekkelijke stad die je best kunt beschrijven als een Engels plaatsje aan een tropische Frans zuidkust. Kun je het nog volgen? Zo niet dan moet je maar zelf komen kijken.

Reisfotograaf Peter de Ruiter reist 4 weken door het het Caribisch gebied en doet eilanden aan als Jamaica, St Lucia, St Vincent, Tobago, Granada en Dominica. Exclusief voor vakantie.paginablog.nl doet hij verslag van zijn reis met ‘fotocolumns’.


Deze maand ligt Peters nieuwe boek in de boekhandel ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’

Plaats een reactie