Woensdag weer stakingen bij Lufthansa in Duitsland

Deze week moeten vliegreizigers opnieuw geduld hebben. De Duitse vakbond Verdi heeft Lufthansa-medewerkers op vijf grote luchthavens opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen.

Wat reizigers moeten weten en welke rechten ze hebben.

De volgende grote staking op meerdere Duitse luchthavens staat voor de deur en zal waarschijnlijk opnieuw grote gevolgen hebben voor het luchtverkeer in Duitsland. Nadat op 1 februari het veiligheidspersoneel op de luchthavens in Duitsland staakten, heeft de vakbond Verdi nu het grondpersoneel van Lufthansa opgeroepen tot een werkonderbreking.

Omdat alle grondmedewerkers, van onderhoud tot passagiers- en vliegtuigafhandeling, worden opgeroepen tot een waarschuwingsstaking, zal er waarschijnlijk sprake zijn van grotere vluchtannuleringen en vertragingen”. Waarschuwt Verdi reizigers. “We verwachten dat 80 à 90 procent van het Lufthansa-personeel en dat van de dochterondernemingen het werk neerlegt.” Aldus een woordvoerder van de vakbond.

Ook Lufthansa verwacht aanzienlijke verstoringen

Meer dan honderdduizend reizigers zouden getroffen worden door de gevolgen van de stakingen, meldt de luchtvaartmaatschappij. Tijdens de waarschuwingsstaking zullen waarschijnlijk slechts ongeveer 10 tot 20 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten plaatsvinden, aldus de luchtvaartmaatschappij. Dat zijn ongeveer 100 tot 200 verbindingen, waaronder intercontinentale vluchten en vluchten binnen Europa die van of naar München of Frankfurt vliegen.

De Lufthansa-dochter Eurowings verwacht daarentegen nauwelijks vluchtannuleringen op woensdag, ook de andere Lufthansa-dochters zoals Cityline, Swiss en Austrian verwachten geen grotere beperkingen.

Wanneer wordt er gestaakt op de luchthavens in Duitsland?

De waarschuwingsstaking begint op woensdagochtend, 7 februari, om 4 uur en duurt tot donderdagochtend tot 7 uur – waardoor het luchtverkeer minstens 27 uur verstoord wordt. Verdi heeft de ongeveer 25.000 werknemers opgeroepen, omdat zij het aanbod van Lufthansa in de huidige cao-onderhandelingen onvoldoende vinden. Al vanaf dinsdag zullen er volgens Lufthansa eerste annuleringen zijn naar de VS of Japan vanuit Frankfurt en München.

Pittige salaris eisen van de vakbond

De volgende onderhandelingsdatum tussen de werkgevers en vakbondsvertegenwoordigers is gepland voor 12 februari. Verdi eist 12,5 procent meer salaris, maar minstens 500 euro per maand voor een periode van twaalf maanden. Ook zou er een bedrijfsbrede inflatiecompensatie van 3000 euro moeten komen.

Welke luchthavens zijn getroffen?

Verdi heeft het grondpersoneel van Lufthansa op vijf grote Duitse luchthavens opgeroepen – de luchthavens Frankfurt/Main, München, Hamburg, Berlijn en Düsseldorf zijn getroffen. Deze luchthavens zijn de grootste Lufthansa-locaties in Duitsland.

Op de luchthaven Berlin-Brandenburg zijn in die periode 46 Lufthansa-vluchten gepland – elk 23 vertrekken en aankomsten van en naar Frankfurt of München, zei een woordvoerder van de BER. Al deze vluchten moeten vanwege de staking worden geannuleerd.

Plaats een reactie