5 Kledingtips voor je volgende vliegreis

Aan boord van een vliegtuig zijn er weliswaar geen officiële kledingvoorschriften, maar er zijn toch een paar punten die voor stress op de luchthaven kunnen zorgen en je vreemde blikken tijdens de vlucht kunnen opleveren. Volg de onderstaande 5 tips en je reis met het vliegtuig is een stuk makkelijker de volgende keer.

1. Vermijd kleding met metalen decoraties

Schoenen met veel bling-bling zorgen op de luchthaven voor veel alarmbellen! Dit betekent: hoe meer nieten, siergespen, metalen knopen, enzovoort je schoenen hebben, hoe groter de kans dat je het alarm laat afgaan. Dan moet je je schoenen direct uittrekken en wachten tot ze apart door de scanner worden geleid. En dat kan lang duren. In de tussentijd sta je met op je sokken (hopelijk) op zo’n beetje de smerigste vloer van een vliegveld.

Dit geldt natuurlijk ook voor kledingstukken met opvallende versieringen en sieraden. Aan boord geldt: houd het simpel. Denk er ook aan dat te veel frutsels op broeken, truien of jassen ongemakkelijk kunnen zijn als je urenlang in dezelfde positie zit.

Als je niet zonder je favoriete stukken met metalen versieringen kunt, is het beter om ze in je koffer te pakken, om tijd en zenuwen te besparen op de luchthaven en aan boord geen comfort in te leveren. Let op: ook metalen haarspelden kunnen het waarschuwingspiepje activeren!

2. Hoge hakken

Over de luchthaven rennen op tien centimeter hoge hakken omdat plotseling de gate is veranderd? Waardevolle tijd verliezen bij de veiligheidscontrole omdat je schoenen vanwege de metalen plaat in je hogen hakken dubbel gecontroleerd worden? Wankelend naar het toilet aan boord op hoge hakken?

Er is geen slechtere schoenkeuze voor een vlucht dan hoge hakken. Ze zijn strak, onhandig en onpraktisch. Daarom is het verstandig om comfortabele schoenen te dragen die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, zoals sneakers, loafers of ballerina’s. Bovendien: voeten kunnen aan boord van een vliegtuig soms opzwellen. In hoge hakken kan dat echt ongemakkelijk worden, terwijl sneakers of loafers meer ruimte geven. Als de hoge hakken echt mee moeten, stop ze dan het beste in de koffer.

Lees ook: Daarom zijn de ramen van een vliegtuig altijd rond

3. Teen- of badslippers

Ook het tegenovergestelde van hoge hakken is een slechte keuze aan boord van een vliegtuig. Slippers zijn totaal ongeschikt voor een vlucht. Dit komt door de lucht aan boord van een vliegtuig: de airconditioning draait constant en koelt de temperatuur af – koude voeten zijn dan heel normaal.

Wie op slippers vliegt, zal het snel koud krijgen. Ongeacht of de eindbestemming van de reis tropische temperaturen belooft: het is voldoende om vlak voor de landing van schoenen te wisselen en de slippers uit de handbagage te halen. Het is ook een kwestie van smaak en beleefdheid om niet half blootsvoets te vliegen. Niet iedereen is blij met een buurman die zijn blote voeten laat zien.

4. Past je kledingkeuze bij de bestemming?

Korte broek aan boord omdat het op je bestemming misschien plus 30 graden is? Fijne gedachte, maar in een vliegtuig kan het al snel erg koud worden door de airconditioning.

Ten tweed en ja, dat klinkt ontzettend betuttelend, maar het gaat ook om een kwestie van respect: in veel landen kleedt men zich conservatiever en meer bedekt, dus het mogelijk een belediging om te veel huid te laten zien. Wie ‘halfnaakt’ in de rij staat voor een visum, kan al snel rare en verontwaardigde blikken krijgen. Informeer altijd vooraf naar de kledingvoorschriften in de landen die je bezoekt. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld, is het beter om meer bedekt te reizen. Dus bewaar je luchtige topje en dat te korte rokje en de korte broek voor het strand op je bestemming.

5. Let op met teksten/statements op T-shirts

Je hoort wel eens verhalen van mensen die de toegang tot het vliegtuig werd geweigerd. Meestal is dit vanwege ongepaste kleding – maar niet altijd omdat het te onthullend is, maar vanwege de boodschap die het uitstraalt.

Statement-T-shirts zijn geen goede keuze als je vliegt en een vreemd land binnenkomt. Draag nooit een top met een woord, zin of illustratie die voor anderen potentieel beledigend kan zijn, of het nu om politieke, religieuze, morele of etnische opvattingen gaat. Ook hier weer respect naar de andere cultuur.

5 ½. Parfum

Oké, het is geen kleding, maar toch iets wat je draagt: parfum of aftershave. Wat misschien deel uitmaakt van je ochtendroutine, hoort niet thuis in een compacte ruimte zoals een vliegtuig. Want geuren versterken zich in gesloten ruimtes, vooral in cabines.

Bovendien circuleert de lucht aan boord van een vliegtuig constant vanwege de airconditioning, waardoor een doordringende parfumgeur door de cabine verspreid kan worden. Het beste is om alleen deodorant te gebruiken; wie niet zonder kan, kiest een lichte parfum en neemt slechts één spray.

Afbeelding van Jan Vašek

Plaats een reactie