Let op: Vertraging bij aanvragen van een reisdocument verwacht

en je bezig met het plannen van je volgende reis naar het buitenland? Dan is het nu het moment om even je paspoort of identiteitskaart te checken. Als jouw reisdocument dit jaar verloopt, heb ik een belangrijke tip voor je: wacht niet te lang met het aanvragen van een nieuwe! Er hangt namelijk een ‘paspoortpiek’ in de lucht, en dat wil je voor zijn.

Wat is een paspoortpiek?

Wat betekent deze paspoortpiek precies? Nou, de overheid verwacht een enorme toename in de aanvragen voor nieuwe paspoorten en identiteitskaarten. Dit komt doordat in 2014 de geldigheidsduur van deze documenten is verlengd van vijf naar tien jaar. En ja, reken maar uit: veel van deze 10-jarige documenten verlopen binnenkort. Dit betekent dat gemeenten zich schrap zetten voor een golf aan aanvragen!

Langere wachttijden verwacht bij de gemeente

Deze situatie brengt lange wachttijden met zich mee. We hebben het hier over wachttijden die kunnen oplopen tot wel drie maanden. Dus, als je binnenkort op vakantie gaat, is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de organisatie die de aanvraagprocedures beheert, adviseert dan ook om op tijd te zijn met je aanvraag.

Maak tijdig een afspraak

Gemeenten doen er alles aan om zich voor te bereiden op deze paspoortpiek en proberen extra personeel in te zetten. Echter, niet elke gemeente heeft voldoende ambtenaren om de toestroom aan te kunnen. Houd er rekening mee dat je alleen in je eigen gemeente een nieuw paspoort of identiteitskaart kunt aanvragen.

Check de vervaldatum voor vertrek

Kortom, een beetje geluk hebben hoort erbij, maar het is vooral een kwestie van vooruit plannen. Check dus snel de vervaldatum van je paspoort of ID-kaart en wees er op tijd bij. Zo kun je straks zonder zorgen genieten van je welverdiende vakantie!

Plaats een reactie