Maximaal 2 kilo handbagage bij TUI fly Duitsland

In de zoektocht naar extra inkomsten verlaagt de Duitse tak van TUI fly het toegestane gewicht aan handbagage. Per 1 november 2023 geldt er een maximumgewicht van slechts 2 kilo wat je gratis aan handbagage mee mag nemen. TUI fly zou zelfs niet meer spreken over handbagage, maar over een persoonlijk item. Denk aan een handtas of kleine laptoptas. De maximumafmeting is 40 x 30 x 20 centimeter, waardoor het onder de stoel voor je past.

Wie met TUI fly op vakantie gaat, mag voortaan standaard niet meer dan één handtas of laptoptas meenemen. Tenzij ze natuurlijk extra betalen voor extra hand- of ruimbagage. Volgens de website van de maatschappij zal het mogelijk zijn om een grote handtas tot 10 kg te kopen voor €10 per richting.

Alleen voor losse vluchten?

Deze wijzigingen zijn voornamelijk van invloed op passagiers die alleen met het vliegtuig reizen. Voor pakketreizen kunnen andere regels gelden. De meeste touroperators zullen waarschijnlijk de grote handbagage blijven toestaan. Nu steeds meer Nederlandse touroperators pakketreizen aanbieden met vertrek vanuit Duitsland, is het dus even goed opletten hoe het met de bagageregels voor de door jou geboekte reis zit. Boek je zelf een losse vlucht met vertrek met TUI fly vanaf bijvoorbeeld Düsseldorf Airport, dan gelden de regels die bij de betreffende losse vlucht horen.

Volgens de website van TUI Fly geldt de nieuwe regeling voor alle vluchten vanaf 1 november 2023. Dit betekent dat de regeling ook gevolgen zou hebben voor vluchten die al geboekt zijn. De vraag is of dat zomaar mag, want TUI fly zou daarmee eenzijdig de spelregels aanpassen voor een product dat al verkocht is.

Prijstransparantie

Helaas wordt de aldus bereikte prijstransparantie steeds meer door de luchtvaartmaatschappijen tenietgedaan. Wat is het nut van een zogenaamd laag vliegtarief als 90% van de passagiers er niet mee uit de voeten kan omdat ze meer dan een rol pepermuntjes bij zich hebben? Voor veel stedentrippers wordt het boeken van een vliegticket minder interessant als ze zo beperkt worden in het meenemen van handbagage.

Nog niet in Nederland

Er zijn nog geen signalen dat TUI fly in Nederland het handbagagebeleid op een soortgelijke wijze wil wijzigen. Op de Nederlandse TUI-pagina over handbagage staat nog steeds dat je 1 stuk handbagage mee mag nemen met een maximaal gewicht van 10 kilogram en een maximale afmeting is 55 x 40 x 20 centimeter. Het is te hopen dat het beleid van de Duitse TUI fly niet overgenomen gaat worden door TUI Nederland.

Plaats een reactie