Vijf Amerikaanse bestemmingen die een hoofdrol hebben gespeeld in de film- en tv-geschiedenis

Laten we eerlijk zijn – de eerste kennismaking met Noord-Amerika voor velen is geweest door een film of televisieserie. Hiermee hebben velen de uitgestrektheid en variëteit van Amerika voor het eerst op het geestesoog gekregen en heeft als inspiratie gediend voor menig bucketlist. Bijna iedereen kan dan ook wel een film- of serietitel noemen waarin Noord-Amerika schittert.

Wat was jouw eerste kennismaking met de VS via het scherm? Waren het series als Miami Vice, Magnum, The Streets of San Francisco, Twin Peaks, Friends of Breaking Bad. Of western-klassiekers of roadmovies à la Easy Rider, romantische films als Pretty Women of komedies als The Hangover? En wat zou je doen als je voor de trap van het Art Museum in Philadelphia stond? Kun je de verleiding weerstaan om als Rocky naar boven te hollen en juichend de stad aan je voeten te zien liggen?

De komst van de zomer luidt traditioneel ook het film blockbuster seizoen in. Visit The USA beveelt hieronder vijf must-see bestemmingen aan voor filmliefhebbers – van romantische momenten in de “slapeloze” stad Seattle tot de magische wereld van Disney.

1. De sterrenhemel van Asteroid City in Arizona

De uitgestrekte woestijnen van Arizona dienen als achtergrond voor Wes Andersons nieuwste sci-fi kaskraker Asteroid City, die sinds 23 juni in de bioscopen draait. In deze tragikomedie vol topacteurs speelt een woestijnstadje dat 3.000 jaar na een meteorietinslag een conventie organiseert om sterren te kijken. Voor reizigers zijn in Arizona woestijn en hemel de grote trekkers. In Sedona’s Red Rock State Park kunnen ze wandelen door de oranje-kleurige woestijn die contrasteert met de stralend blauwe hemel en idyllische uitzichten biedt op het dorre landschap. Op maar een klein stukje rijden ligt Flagstaff – een must voor wie van natuurspektakels houdt. Geïnspireerd door de Stargazing Convention uit de film kunnen reizigers hun eigen sterrenkijkavontuur beginnen en de Melkweg verkennen in ’s werelds eerste Dark Sky City. Een omweg naar Lowell Observatory, waar de planeet Pluto werd ontdekt, is ook de moeite waard. Klik hier voor de trailer van Asteroid City.

2. Al 30 jaar slapeloos in Seattle

Het is 30 jaar geleden dat de wereld in de ban raakte van de lange-afstandsrelatie tussen Sam (Tom Hanks) en Annie (Meg Ryan) in Nora Ephron’s romantische hit Sleepless in Seattle. Fans van deze tijdloze romantische komedie kunnen in de voetsporen van het stel treden en de fascinerende stad tussen bergen, vulkanen en de zee ontdekken. Een historische cruise over Lake Union biedt een glimp van de beroemde woonboot waar weduwnaar Sam en zijn zoon Jonah woonden. Tijdens een fietstocht langs Alki Beach komen vakantiegangers terecht op de plek waar Annie de spelende vader en zoon voor het eerst zag. Het Athenian Seafood Restaurant and Bar is een populaire plek waar Sam en zijn vriend Jay (Rob Reiner) discussiëren over vrouwen en tiramisu, en waar gasten foto’s van de opnames die aan de muren hangen kunnen bekijken. En wie de film als rode draad gebruikt voor een tour door de stad, kan niet anders dan verliefd worden – op de film en/of op Seattle. Klik hier voor de trailer van de klassieker.

3. Feeënstof en fitness in Philadelphia – van Disney tot Rocky

Tot 27 augustus 2023 nodigt de Disney100-tentoonstelling in het Franklin Institute in Philadelphia Disney-fans uit om 100 jaar Walt Disney te vieren en een kijkje te nemen in het ontstaan van enkele van de beroemdste personages. Met tien interactieve installaties – van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen tot aan Strange World – brengt de tentoonstelling de magie tot leven. De Walt Disney Archives laten zien waar het allemaal begon, van de eerste schetsen van Mickey Mouse tot originele kostuums uit de Star Wars en Marvel franchises tot rekwisieten zoals Assepoester’s Swarovski-glazen muiltje uit de 2015 live-action film.

En als je dan toch in Philadelphia bent, kunnen filmliefhebbers de gedenkwaardige Rocky-run van Sylvester Stallone naspelen op de trappen van het Philadelphia Museum of Art of een hapje eten in Mac’s Tavern, geïnspireerd op de It’s Always Sunny in Philadelphia pub die deels eigendom is van de acteurs van de serie, Rob McElhenney en Kaitlyn Olson.

4. The time of my life – heupwiegend en dansend door North Carolina

Op slechts twee uur rijden van Charlotte, aan de voet van de Blue Ridge Mountains, ligt Lake Lure – een plek vol ultieme filmnostalgie. Een groot deel van de geliefde klassieker Dirty Dancing is hier opgenomen. Wie wil, kan het meest verheffende moment tussen Johnny (Patrick Swayze) en Baby (Jennifer Grey) naspelen en hun geliefde partner vanuit het meer de lucht in tillen. Stevige schoenen worden aanbevolen omdat het op sommige plekken glad kan zijn. Of keep your cool tijdens het Lake Lure Dance Festival, dat plaatsvindt op 16 september. Nostalgici en romantici kunnen overnachten “Johnny’s Cabin” of “Baby’s Bungalow” in The 1927 Lake Lure Inn and Spa, waarin Swayze en Grey zelf ook verbleven tijdens het filmen. Na ontspanning bij het meer gaat de tocht verder naar Wilmington, bekend als het “Hollywood van het Oosten”. De stad wordt beschouwd als een favoriete opnamelocatie voor een aantal televisieseries en films. Het meest recente werk is de coming-of-age serie The Summer I Turned Pretty, die gaat over een driehoeksverhouding tussen de hoofdpersoon Belly en twee broers. Het fictieve stadje Cousins Beach is in het echt te vinden op de pittoreske locaties Carolina Beach en Kure Beach. Wie zich wil overgeven aan tv-herinneringen moet de brug uit de openingscène van One Tree Hill bezoeken en de Wilmington Riverwalk uit de serie Dawson’s Creek.

5. Verander van perspectief – sta zelf eens achter de camera in New York City

Laten we naar Queens gaan, want dit relaxte stadsdeel van New York City huisvest een heel boeiend museum: The Museum of the Moving Image. In abstracto biedt het fascinerende inzichten in het creatieve en technische proces van het produceren, presenteren en promoten van films. In de praktijk betekent het veel plezier en een heleboel aha-ervaringen. Bezoekers kunnen hun eigen flipboek van foto’s maken en zo een stop-motion animatie creëren. Je eigen stem opnemen en die bij een filmdialoog laten horen is zo fascinerend, dat je steeds weer om een nieuwe take wilt vragen. Een oog- en oor-openend experiment vraagt bezoekers om muziek te zetten onder verschillende filmscènes. Als je het zachte getokkel van een piano hoort terwijl Sharon Stone op Robert De Niro afrent in de openingsscène van de film Casino, zul je denken dat je naar een heel ander filmfragment aan het kijken bent dan een paar seconden later, als de drums tijdens dezelfde scène zouden roffelen. Een museum als zintuiglijke ervaring dat met meer dan 1400 artefacten laat zien hoe cinema door de jaren heen veranderd is.

Als je in NYC bent, kun je met een gegidste bustour mee die filmfans naar meer dan 60 beroemde filmlocaties brengt, waaronder het Plaza Hotel uit Home Alone 2: Lost in New York en Katz’s Delicatessen, beroemd geworden door de scène “I’ll have what she’s having” in de romantische klassieker When Harry Met Sally.

Voor meer informatie over de grenzelose diversiteit van Amerikaanse reismogelijkheiden en de authentieke, rijke cultuur bezoek je www.visittheusa.com

Plaats een reactie