Absurde drukte Akropolis

Dat populaire bezienswaardigheden en bestemmingen steeds drukker worden, is een trend die we al jarenlang zien. Wil je de topbezienswaardigheden bezoeken? Zorg er dan maar voor dat je op tijd een kaartje hebt weten te bemachtigen. En zelfs dat biedt geen garantie. Zo bezocht ik vorig jaar het beroemde Paleis van Pena in Sintra en schrok van de rij met wachtende mensen die allemaal in het bezit waren van een kaartje met tijdslot.

Mijn vrouw wees me vanochtend op een artikel over de Akropolis in de regionale krant. Het schijnt dat de hoeveelheid bezoekers die deze belangrijkste bezienswaardigheid van Athene bezoeken buitenproportionele vormen aangenomen heeft. Het bezoek zou met gemiddeld 17.000 mensen per dag maar liefst tachtig procent hoger liggen dan in het jaar 2019, wat het laatste jaar voor de coronapandemie was. De foto’s bij het artikel laten een heel ander beeld zien dan de foto die ik bij dit artikel plaats. Op de hoog gelegen oude stad van Athene krioelt het van de mensen.

Het was anders

De laatste keer dat ik Athene bezocht is alweer vijftien jaar geleden. Het was augustus en de temperaturen liepen die dagen op naar ongeveer 38 graden. Dat zijn vergelijkbare weersomstandigheden zoals ze op dit moment in Athene waargenomen worden. De hitte zorgde er toen volgens mij voor dat de straten en de Akropolis overdag rustig waren. Wie zich buiten waagde, verbleef zoveel mogelijk in de schaduw. Die is er rond de Akropolis van Athene amper. Het houdt de toeristen tegenwoordig kennelijk niet tegen om eerst in de hitte in de rij te gaan staan, om vervolgens tussen de massa rond de Akropolis te gaan lopen.

FOMO

Het lijkt erop dat de absurde hoeveelheid bezoekers aan de Akropolis vooral te wijden is aan FOMO: de Fear of missing out. Sociale media nemen nu zo’n belangrijke positie in ons dagelijks leven in, dat je Athene alleen maar lijkt te kunnen bezoeken als je voldoende filmpjes en foto’s van jezelf gemaakt hebt met de Akropolis als decor. Op die manier kun je laten zien dat jij daadwerkelijk daar geweest ben.

Over de Akropolis

De Akropolis van Athene is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld. Het is gelegen op een 156 meter hoge kalkstenen rots boven de stad Athene. Mede door de hogere ligging is de Akropolis uitgegroeid De Akropolis werd gebouwd in de 5e eeuw v.Chr., tijdens de Gouden Eeuw van Athene. Het was het politieke, religieuze en culturele centrum van de stad. De Akropolis herbergt een aantal van de belangrijkste bouwwerken uit de antieke Griekse architectuur, waaronder het Parthenon, de Erechtheion en het Propylaea. De Akropolis is een van de meest bezochte toeristische attracties in Griekenland. Het is een symbool van de oude Griekse beschaving en een UNESCO Werelderfgoed.

Afbeelding van timeflies1955 via Pixabay

Plaats een reactie