Uitbarsting van de Etna dwingt tot sluiting van vliegveld Catania

––––– UPDATE–––––

Sinds maandagmiddag 22 mei is het vliegveld van Catania weer geopend voor vliegverkeer.

 

 

De beroemde vulkaan de Etna in Sicilië is zondag uitgebarsten, wat heeft geleid tot de tijdelijke sluiting van het vliegveld van Catania. De uitbarsting zorgde voor een spectaculaire lavastroom en aswolken die zich verspreidden over de regio, waardoor de luchtvaartautoriteiten genoodzaakt waren de veiligheidsmaatregelen te handhaven.

De Etna, een van de actiefste vulkanen ter wereld, begon zaterdagavond laat te rommelen en barstte zondag uit. Dichte aswolken werden de lucht ingeslingerd en dreven af naar verschillende delen van het eiland.

De autoriteiten waren snel ter plaatse om de veiligheid van de bewoners en de toeristen te waarborgen. Uit voorzorg werden wegen rond de vulkaan afgesloten en werden evacuatiemaatregelen getroffen voor de gebieden die het meest in gevaar waren. Inwoners en bezoekers werden dringend geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden vanwege de asdeeltjes in de lucht.

Als gevolg van de uitbarsting en de daaropvolgende aswolken heeft de luchtvaartautoriteit besloten om het vliegveld van Catania tijdelijk te sluiten. Alle inkomende en uitgaande vluchten zijn geannuleerd tot nader order, omdat de asdeeltjes een gevaar kunnen vormen voor de vliegtuigmotoren en het zicht van de piloten kunnen belemmeren. Passagiers worden geadviseerd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor verdere instructies en mogelijke alternatieven.

De Etna is een populaire toeristische bestemming en trekt elk jaar duizenden bezoekers vanwege zijn majestueuze uiterlijk en de mogelijkheid om lava-uitbarstingen van dichtbij te ervaren. De autoriteiten houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen het publiek op de hoogte houden van eventuele verdere ontwikkelingen en heropeningsplannen voor het vliegveld.

 

3 gedachten over “Uitbarsting van de Etna dwingt tot sluiting van vliegveld Catania”

  1. Wanneer is het weer mogelijk om te vliegen naar Catania wij zouden over 14 dagen naar Catania gaan

  2. Wij vliegen woensdag 31 mei naar Catanie. Is er nog gevaar?
    Dank u.
    Karin

Plaats een reactie