Parkeren op straat in centrum Antwerpen straks taboe

Vanaf 1 augustus 2023 zal het parkeerreglement in Antwerpen veranderen, waardoor enkel houders van een vergunning nog kunnen parkeren in het centrum. Dit geldt voor het straatparkeren en zal gelden voor het gebied binnen de Leien. Het stadsbestuur van Antwerpen wil hiermee de luchtkwaliteit verbeteren en de verkeersdrukte verminderen. Door alleen vergunninghouders toe te laten op de parkeerplekjes op straat centrum, wordt het aantal auto’s op de weg verminderd en wordt het voor mensen die er wel mogen parkeren makkelijker om een plaats te vinden.

De opties om te parkeren in Antwerpen worden hierdoor beperkt. Toeristen worden vanaf 1 augustus hiermee gedwongen om gebruik te maken van parkeergarages, parkeerterreinen en van de P+R parkeeropties.

De vergunningen zullen beschikbaar zijn voor bewoners en bedrijven in het gebied binnen de Leien. Er zal ook een beperkt aantal vergunningen beschikbaar zijn voor mensen die regelmatig in het centrum moeten zijn voor hun werk. De prijzen voor de vergunningen zullen variëren afhankelijk van het type vergunning en de duur ervan. De tarieven worden later bekendgemaakt. Het stadsbestuur wil ook het gebruik van duurzame vervoersmiddelen stimuleren. Er zullen meer fietsenstallingen komen in het centrum en er zullen meer laadpalen voor elektrische voertuigen worden geplaatst.

Bereikbaarheid van het centrum van Antwerpen

Vanaf 1 augustus 2023 zal het voor bezoekers (zonder bezoekerspas) niet meer mogelijk zijn om op straat te parkeren binnen de nieuwe zone voor vergunninghouders in het centrum. Gelukkig zijn er nog steeds tal van mogelijkheden om het centrum te bereiken, zoals bijvoorbeeld met de tram, bus, trein, taxi, DeWaterbus, deelmobiliteit of (elektrische) fiets. Als je met de auto komt, kun je parkeren in één van de 9 park-and-rides aan de stadsrand of in een publieke betaalparking in het stadscentrum. Slim naar Antwerpen geeft je graag reisadvies op maat en een overzicht van alle slimme alternatieven om naar de stad te komen.

Shop & Go in de Nationalestraat

De Nationalestraat wordt voorzien van een Shop & Go-regeling, zodat bezoekers er voor korte boodschappen kunnen parkeren. Tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur) kun je er maximaal 30 minuten parkeren. Het tarief bedraagt €3,80 en betalen kan via een app, sms of aan een automaat. Buiten de winkeluren en op zon- en feestdagen kunnen alleen vergunninghouders in de Nationalestraat parkeren.

Plaats een reactie