10 redenen om Japan te bezoeken

Japan is de meest verbazingwekkende toeristische bestemming en het biedt vele unieke ervaringen die je in geen enkel ander deel van de wereld kunt vinden. De cultuur van dit land is een interessante mix van oosterse tradities en westerse moderniteit die overal te zien is. Japan is een van de oudste beschavingen en heeft een prachtige en diverse geschiedenis. Het prachtige, diverse landschap met bergen en adembenemende uitzichten, die door de Japanners zeer worden gewaardeerd, biedt zoveel verschillende ervaringen die toeristen uit alle hoeken van de wereld aantrekken. In dit artikel geven wij je onze beste redenen om ten minste eenmaal in je leven een reis naar dit fantastische land te maken.

1. Ongerepte natuur

Het eerste is natuurlijk de natuurlijke schoonheid van het land. Hoewel veel mensen denken aan Japan als een zeer modern land met flitsende neonlichten en geavanceerde technologie, winkelcentra en high-end winkels, zijn er veel manieren waarop Japan een paradijs voor natuurliefhebbers is! Zodra je buiten de grote en moderne steden reist, ontdek je dat het land enkele van de mooiste natuurlandschappen ter wereld herbergt. Van de wildernis in Hokkaido tot de witte ongerepte stranden van Okinawa, de natuur in Japan is ongelooflijk divers. De ruige bergen, rotsachtige kustlijnen, maagdelijk witte stranden, bamboebossen en enkele van ’s werelds mooiste watervallen zijn slechts enkele van de natuurlijke schoonheid waarvan je het hele jaar door kunt genieten.

2. Ongelooflijk eten

Hoewel de Japanse keuken over de hele wereld verkrijgbaar is, trekt het land elk jaar miljoenen toeristen alleen al om het authentieke Japanse eten te ervaren. Enkele van de gebruikelijke ervaringen zijn de sushiband en sakebars en vergeet niet wat verse sushi te proberen op de Tsukiji Vismarkt of het heerlijke straatvoedsel zoals takoyaki in Osaka. Voor veel bezoekers biedt een reis naar Japan de mogelijkheid om te genieten van authentiek Kaiseki eten. Kaiseki is een traditionele vorm van keuken die zich in de loop van duizenden jaren heeft ontwikkeld, met ingrediënten die in geen enkel ander deel van de wereld te vinden zijn. Een willekeurige, schaduwrijke plek maakt de beste sushi, ramen of tempura. Zelfs het konbini-eten is smakelijk en wordt dagelijks vers bereid. Tokio heeft meer Michelinsterren dan enige andere stad ter wereld, met ook de meeste driesterrenrestaurants ter wereld! Voeg daar een verscheidenheid aan traditionele Japanse drankjes aan toe en er staat je een ervaring van je leven te wachten!

3. Veiligheid

Japan behoort tot de veiligste landen ter wereld, met een extreem laag misdaadcijfer. Dit is iets waar de Japanners, begrijpelijkerwijs, heel trots op zijn. Japanners laten hun deuren vaak niet op slot, kinderen kunnen veilig alleen met de metro reizen en bezoekers kunnen ’s nachts zonder zorgen door de steden lopen. Het lage misdaadcijfer in Japan is deels te danken aan de culturele overtuiging in Japan dat het algemeen belang altijd voorrang krijgt boven de eigen behoeften. Je zult waarschijnlijk situaties tegenkomen die je als gevaarlijk of dom gedrag zou kunnen beschouwen, maar die in Japan volkomen normaal zijn. Japan is zo veilig dat je in Tokio, de grootste stad ter wereld, in de trein in slaap kunt vallen en wakker kunt worden met je portemonnee en telefoon nog in je bezit. Of zelfs op straat zie je misschien een salarisman die bewusteloos is na 1 of 2 drankjes te veel, maar hij wordt niet beroofd van zijn waardevolle spullen. Als je toch iets vergeet in een restaurant of in de trein, probeer dan altijd terug te gaan, de kans is groot dat iemand het voor je bewaard heeft of het naar de politie heeft gebracht!

4. Prachtige tempels, heiligdommen en zen-tuinen

Er zijn naar schatting 80.000 tempels en schrijnen in Japan in alle maten en sommige zijn meer dan 1000 jaar oud! De boeddhistische tempels en zen-tuinen zijn ongelooflijk mooi en als je ze betreedt, kun je echt ervaren hoe vredig en magisch deze plaatsen eigenlijk zijn. Inari Shrines zijn de meest bekende Shinto schrijnen voor Japanse mensen en ze worden ook wel “o-inari” genoemd. Er zijn er duizenden verspreid over het hele land. Een van de belangrijkste Inari-schrijnen is Fushimi Inari in Kyoto, die gewijd is aan Inari, de Shinto-god van de rijst. Het is beroemd om zijn duizenden vermiljoenkleurige Torii poorten en zeker iets wat u met eigen ogen moet zien. Zelfs als je Kyoto niet bezoekt, kun je in het hele land heiligdommen met rijen torii poorten bezoeken, zelfs in het centrum van Tokio!

5. Winkelparadijs

Winkelen is een andere reden om Japan te bezoeken, meer voor de lokale merken dan voor de internationale. Tokio en andere grote steden hebben winkelcentra van wereldklasse, maar ook traditionele markten waar je lokale ambachten en souvenirs kunt kopen. Vaak hebben steden, klein of groot, hun eigen lokale winkelstraat. Deze winkelstraten vol kleine kraampjes en lokale verkopers staan bekend als Shotengai. Als je naar Tokio reist, dan moet je de populaire gebieden in Harajuku, Venus Fort en Akihabara bezoeken. Ga je naar Osaka, dan zijn Umeda en Shinsaibashi ook populaire winkelbestemmingen. Voor liefhebbers van games en anime wordt winkelen in Tokio een onvergetelijke ervaring, Nakano is dan de beste bestemming.

6. Schoon land

Iets wat je na aankomst al snel zult merken; Japan is extreem schoon! Zelfs in de metropool Tokio zul je niet vaak afval zien liggen, geen sigarettenpeuken op de stoep en de straten ruiken lekker. Het gebrek aan vuilnisbakken in de steden doet je misschien afvragen hoe dit mogelijk is? Het antwoord is eenvoudig: Japanners respecteren hun omgeving, ruimen na zichzelf op en nemen hun afval mee naar huis. Een cultureel principe dat in de Japanse samenleving hoog in het vaandel staat is mottainai, wat vrij vertaald kan worden als niets gaat verloren. Als iets kapot is, wordt het niet meteen vervangen, maar vaak gerepareerd en hergebruikt.

7. Vreemde dingen

Vierkante watermeloenen, wastoiletten die föhnen en muziek afspelen, plastic voedselmenu’s, cartoonversies en mascottes van alles, meidencafé etc, Japan heeft allerlei unieke dingen. Loop rond in Harajuku om de beroemde Japanse kawaii cultuur te ervaren, het is letterlijk overal! Schattige meisjes, kawaii eten, mascottes, de kawaiiness in Japan kent geen grenzen! Een andere unieke populaire cultuur is de Japanse otaku- of nerdcultuur. Otaku verwijst naar popcultuur fans die geobsedeerd zijn door manga of anime. De beste plaatsen om iets van de Japanse otakucultuur te ervaren zijn Akihabara en Nakano in Tokio.

8. Sakura

Geen bezoek aan Japan in de lente is compleet zonder sakura. Twee weken lang staat alles en iedereen in het teken van de prachtige bloemen. Iedereen wil dit miljoenenuitzicht zien en overal zijn hanami (bloesemkijkfeesten). Japan is zeer gepassioneerd over picknicken onder de kersenbomen in volle bloei. Sakura presenteert de komst van de lente, een tijd voor vernieuwing en optimisme en vanwege het korte bloeiseizoen (ongeveer twee weken) symboliseren de kersenbloesems ook de vergankelijkheid van het leven, een belangrijk thema in het boeddhisme. Tijdens het sakuraseizoen zie je overal sakura (gearomatiseerde) lekkernijen en souvenirs in beperkte oplage.

9. Unieke accommodatie

Japan kent een groot aantal hotels in westerse stijl, maar iets wat je niet mag missen is een verblijf in de traditionele Japanse ryokan. Een ryokan is een soort Japanse herberg die al sinds de 8e eeuw bestaat. Het beschikt vaak over kamers op tatami vloeren, onsen en andere openbare ruimtes waar bezoekers yukata dragen, de traditionele meer casual kimono. Vaak gaat een overnachting gepaard met een heerlijk, groot Japans diner en ontbijt van seizoensgebonden en lokaal geproduceerde producten. Een verblijf in een ryokan is een geweldige plek om (privé) van onsen te genieten en enkele van de traditionele elementen van de Japanse cultuur te ervaren.

Als je de eenvoudige en traditionele levensstijl van boeddhistische monniken wilt ervaren, is een verblijf in een tempel, bekend als shukubo, een uitstekende optie. Shukubo betekent letterlijk “slapen bij de monniken” en naast een geweldige nachtrust en heerlijke shojin-ryori, de boeddhistische veganistische keuken, kun je de monniken vergezellen bij het ochtendgebed.

De capsulehotels vinden hun oorsprong in Osaka en hebben hun opmars gemaakt in Japan. Deze hotels, meestal te vinden in de grotere steden, waren oorspronkelijk gericht op particulieren die op zoek waren naar een goedkoper alternatief voor een verblijf van één nacht. Sinds kort zijn er ook luxere alternatieven van het capsulehotel die comfortabeler zijn, maar niet zo goedkoop als je zou denken.

10. Vriendelijke mensen

Als je Japan bezoekt zul je er snel achter komen dat het Japanse gedrag heel anders is dan hoe mensen zich in westerse landen gedragen. Mensen in japan hebben de instelling om de mensen in hun omgeving zo min mogelijk lastig te vallen. Je zult het merken zodra je de trein instapt, want het is verbazingwekkend hoe stil het is in de trein! Iedereen is zo respectvol mogelijk en ook ongelooflijk behulpzaam. Als je een vraag hebt of ergens verward over lijkt, vind je altijd wel iemand die je kan helpen! De taalbarrière is soms moeilijk, maar Japanse mensen zullen je altijd proberen te helpen. Het is moeilijk om een gevoel als dit met woorden te beschrijven, dus je moet het zeker zelf ervaren.

Plaats een reactie