Schnitzels flink duurder tijdens de wintersport

Nederlandse wintersporters dienen deze winter rekening te houden met meer kosten voor een lunch op de piste, zo blijkt uit de resultaten van de Schnitzel Index. Uit het jaarlijkse onderzoek van wintersportwebsite Snowplaza blijkt niet alleen dat de prijzen van een schnitzel deze winter zijn gestegen, maar ook redelijk uiteenlopen. De Schnitzel Index vergelijkt de prijzen van een Wiener Schnitzel in de hoogstgelegen bergrestaurants van de populairste skigebieden in Oostenrijk en geeft daarmee een algemene indruk van het prijsniveau in een skigebied. De Wiener Schnitzel is maar liefst 9,66% duurder geworden ten opzichte van skiseizoen 2021/2022.

Indicator voor het prijsniveau van een skigebied

Om tot een algemene indruk te komen van de prijsstijging in diverse skigebieden in Oostenrijk, vergeleek Snowplaza voor het onderzoek de prijzen van een Wiener Schnitzel in de hoogstgelegen bergrestaurants van 17 populaire skigebieden. Het gaat hierbij om berghutten die een schnitzel van varkensvlees op de menukaart hebben staan. Daarmee geeft de Schnitzel Index een indicatie van het algehele prijsniveau in een skigebied. De Wiener Schnitzel, die in bijna elke berghut op de menukaart staat, is een goede graadmeter om inzicht te krijgen in de kosten van een lunch op de berg.

Prijsstijging van 9,66% ten opzichte van 2021/2022

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs voor een Wiener Schnitzel met 9,66% is gestegen. Wintersporters betalen tijdens skiseizoen 2022/2023 gemiddeld € 17,49 voor het geliefde Alpengerecht, ten opzichte van skiseizoen 2021/2022 waar men gemiddeld € 15,95 moest neerleggen voor een schnitzel.

Enorme prijsverschillen

Opvallend zijn de enorme prijsverschillen tussen de skigebieden in Oostenrijk. In Lech am Arlberg betaalt men de hoofdprijs van € 23,00 voor een Wiener Schnitzel, terwijl men in het Kleinwalsertal slechts € 14,50 betaalt voor hetzelfde gerecht. Het gaat hier in beide gevallen om een schnitzel van varkensvlees. Ook Obergurgl en Sölden behoren volgens het onderzoek tot de duurdere skigebieden wanneer het gaat om lunchen op de piste. In Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Snow Space Salzburg en de Stubaier Gletscher hoeft men stukken minder neer te leggen voor de Oostenrijkse klassieker.

Specificaties van het onderzoek

Bij het onderzoek is alleen gekeken naar de prijs op de menukaart. De bereidingswijze, grootte en smaak zijn niet meegerekend in de vergelijking. In de Schnitzel Index gaat het bovendien alleen om de prijs van schnitzels van varkensvlees. De prijs voor een schnitzel van kalfsvlees ligt veel hoger. Zo betaalt men in St. Anton am Arlberg bij bergrestaurant Verwallstube € 29,- voor een Wiener Schnitzel van kalfsvlees.

Plaats een reactie