Drone mee op vakantie? Let op de locale regels

De laatste jaren zijn drones niet alleen compacter en gebruiksvriendelijker geworden, maar zijn de ingebouwde camera’s ook steeds beter geworden. En voor steeds meer reizigers is een drone een vaste begeleider geworden en ontbreekt deze niet in de bagage. Toch zijn er een paar regels waar je rekening mee moet houden.

Sinds kort zijn de regels voor het gebruik van een drone door e EU vastgesteld. De regels die dus in Nederland gelden, gelden dus bijvoorbeeld ook in Frankrijk, Oostenrijk of Spanje. Per land kunnen er echter wel wat andere regels gelden en deze regels kun je maar beter volgen. De straffen zijn namelijk best fors en kunnen zelfs leiden tot gevangenisstraffen.

Vliegen met een drone in praktisch alle europese grote steden niet toegestaan. Dus een gave foto maken van de Berlijnse muur vanuit de lucht kun je helaas vergeten.

Drone mee in het vliegtuig?

Informeer goed naar de regels per land, de meeste europese landen zijn wat dat betreft geen probleem. Turkije is wel een risico land, een drone wordt daar in de regel direct in beslag genomen. Dat geldt trouwens ook voor Thailand en Marokko.

Je drone vliegt het beste mee als handbagage. Alleen wanneer vlucht is volgeboekt dan wordt handbagage nog wel eens als ruimbagage behandeld. Hou er dan rekening mee dat je dan eerst de accu’s uit je drone haalt. Accu’s mogen namelijk niet mee als ruimbagage.

Registreer je drone

Je mag in veel europese landen zoals Oostenrijk alleen vliegen als je beschikt over het EU drone vliegbewijs en je drone is registreert. In Nederland is daar de RDW verantwoordelijk voor. Vanzelfsprekend is een drone verzekering ook een aanrader. Of je drone gedekt wordt door je reisverzekering in het geval van diefstal of schade kun je terug vinden in je verzekeringspolis. Schade aan derden wordt in de meeste gevallen niet door je reisverzekering gedekt.

Welk drone vliegbewijs je moet hebben hangt van enkele factoren af, zoals het gewicht en het vermogen.

Drone mee naar Griekenland?

Ga je naar Griekenland dan heb ik alvast een tip voor je. Je mag in Griekenland niet vliegen binnen een straal van 8 kilometer van een vliegveld en boven archeologische opgravingen zonder toestemming van de eigenaar of toezichthouder. Dat betekent dat je op veel van de Griekse eilanden niet eens mag vliegen omdat je altijd binnen die straal van 8 kilometer zit.

Plaats een reactie