Samen met de hond op vakantie? 4 handige tips

Wanneer je met jouw familie op vakantie gaat met de auto, wil je natuurlijk dat jouw hond ook meegaat. De beste dierenvriend is tenslotte eigenlijk een familielid geworden. Maar een hond meenemen in de auto is nog niet zo makkelijk als het lijkt. In dit artikel lees je 4 handige tips die ervoor zorgen dat jouw hond mee kan op vakantie.

Pauze nemen

Als je met de auto gaat, is het verstandig om minimaal 1 tot 2 keer een korte stop onderweg te maken. De gemiddelde hond kan maximaal 5 uur zijn of haar plas ophouden. Jouw hond wil ook graag bewegen en kan daarom ook tijdens de pauze zijn benen strekken. De hond kan bijvoorbeeld urenlang in een Volvo hondenrek zitten en daar heel ongelukkig van worden.

De hond vastzetten

Een hondenrek in de auto is een stuk veiliger voor zowel bestuurders als honden zelf.  Er zijn eveneens verschillende hondengordels te vinden in de winkel. Een hond die vrij in de auto beweegt, kan zich verwonden bij een ongeluk, of een gevaar voor de bestuurder en inzittenden vormen.

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, zit jouw hond waarschijnlijk in het bagageruim van het vliegtuig. De hond ervaart dit als onprettig. Daarom is het goed om hier van tevoren goed over na te denken.

Lokale gebruiken opzoeken

Wanneer je met een hond reist, is het altijd verstandig om de lokale gebruiken voor honden te kennen. In sommige landen mogen bepaalde hondenrassen het land niet binnen. Soms mag je alleen huisdieren meenemen die ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Dit is in Singapore en Japan zo.

Andere landen kunnen eisen dat jouw huisdier een microchip in zijn nek heeft geïmplanteerd en een rabiës-tag moet hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je vooraf weet wat wel en niet mag. Vergeet ook niet om het vaccinatieboekje mee te nemen: dit kan nodig zijn!

Voeding en medicatie

Wanneer je op vakantie bent en jouw hond heeft medicijnen nodig, dan kan het lastig zijn om een dierenarts in de buurt te vinden. Om ervoor te zorgen dat jouw hond de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft tijdens de reis, zijn er een paar dingen die je vooraf kunt doen. Zorg er eerst voor dat jouw dierenarts weet dat jij voor langere tijd afwezig zult zijn. Op deze manier weet jouw dierenarts dat hij jouw hond gedurende deze periode medicijnen moet geven. Ten tweede: neem indien mogelijk voldoende medicijnen mee op vakantie, want wanneer er iets gebeurt hoef je geen dierenarts te op te zoeken.

Medicatie geven aan jouw hond is niet zo moeilijk als je denkt.

Geef de hond allereerst voedsel waar pillen in zitten. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar sommige honden zijn best kieskeurig in het uitkiezen van hun eten. De tweede manier bestaat uit het geven van vloeibare medicijnen in een druppelaar of spuit. Voor de smaak kun je deze vullen met water of kippenbouillon. De derde manier is om een transdermale gel te gebruiken die op de huid kan worden aangebracht.

Plaats een reactie