Waarom hebben vliegtuigen asbakken – ondanks rookverbod

Gelukkig is roken in een vliegtuig verboden, ik kan mij niet voorstellen hoe je moet overleven op een vlucht naar bijvoorbeeld Sydney of misschien wel dichterbij naar Berlijn als de helft van de passagiers er lekker op los dampt. Bah! Alleen de gedachte al.

Toch vroeg ik mij laatst af waarom zelf in de nieuwste vliegtuigen nog steeds asbakken worden gemonteerd. Oke, oke, je moet er even voor zoeken maar in ieder vliegtuig toilet kun je ondanks het rookverbod altijd een asbak vinden. De redactie van de Duitse krant Bild zocht het uit en vroeg onder andere aan de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa waarom er nog een asbak in een vliegtuig aanwezig is.

Het vliegen in Europa en dan met name de veiligheid wordt in Europa gecontroleerd en gereguleerd door de European Aviation Safety Agency (EASA) en in hun voorwaarden staat dat ondanks het verplichte rookverbod toch een asbak aan boord moet zijn, de reden is eigenlijk simpeler dan gedacht. 

Mocht een passagier namelijk toch zo stom zijn om een peuk aan te steken dan is er maar één plek waar de sigaret gedoofd kan worden en dat is in een asbak. Ieder andere plek zoals het vuilnisbakje in het toilet of in de keuken, of zelfs het doorspoelen van de peuk kan een brand veroorzaken en dat is het laatste wat je aan boord van een vliegtuig wil.

Wettelijk is een asbak aan boord van een vliegtuig dus verplicht dus ook nieuwe vliegtuigen krijgen een asbak(je)

 

 

Plaats een reactie