Handige tip voor een duinwandeling

Ik woon dichtbij de kuststreek van Noord Holland en heb het geluk dat ik kan genieten van een prachtig stuk natuur wat voor de kuststrook met de noordzee is te vinden.  Hier in de omgeving noemen we het de waterleidingduinen omdat hier het merendeel van het Noord-Hollandse Drinkwater gewonnen wordt. Op diverse plekken tref je dan ook grote bronnen aan waar ‘vuil’ water wordt geïnfiltreerd in het duingebied wat vervolgens op een andere plek weer opgepompt wordt en als vers drinkwater weer uit mijn kraan komt.

Het gebied  wat onder beheer valt van PWN (het waterleidingbedrijf dus) is ideaal om te recreëren en dat gebeurt dan ook. fietsen, wandelen, mountainbiken, kitesurfen noem maar op. Het kan er allemaal en vooral tijdens de zomermaanden kun je in de waterleidingduinen ook goed terecht op de campings in het gebied.

Wat doe je bij een calamiteit in het gebied

Omdat grote delen van het gebied natuurlijk niet voorzien zijn van straatnaambordjes of andere bewegwijzering heeft PWN een hele handige truc verzonnen. in het Duingebied zijn ettelijke honderden bankjes geplaatst. Vaak op de mooiste plekjes en ideaal om even te genieten van een momentje rust en stilte. Maar de bankjes hebben nog een andere functie.  Stel dat er wat gebeurt  en je hebt een hulpdienst nodig dan heb je hier een groot probleem. Want hoe leg je nu uit waar je bent in een gebied wat je niet kent. Let daarom goed op de nummers op de bankjes in het natuurgebied.  Alle banken hebben namelijk een uniek nummer gekregen en deze nummers zijn weer gekoppeld aan coördinaten welke op de meldkamer van de hulpdiensten bekend zijn. Dus is er sprake van een calamiteit dan geef je direct het nummer door van het dichtstbijzijnde bankje door. De hulpdiensten weten dan ongeveer waar je bent en vooral als iedere seconde telt is dat mooi meegenomen.

Plaats een reactie