Winkelen in Keulen

Tegenwoordig vraag ik mij echt nog af waarom mensen gaan winkelen in de Nederlandse steden. MKB Nederland moppert en klaagt zich suf in Den Haag en bij de grote steden maar blijkbaar is men daar zo doof voor de klachten dat men gewoon de schouders ophaalt.

Als man van een shopaholic vertoef ik dus regelmatig in een winkelstad Tegenwoordig kiezen we vaak voor een shoppingtrip naar het buitenland en dat is niet geheel zonder reden. Zo ook afgelopen week, we bezochten tussen alle drukte op de kerstmarkten namelijk de Domstad Keulen.

Keulen is een winkelparadijs

Het aanbod aan winkels in Keulen is leuk, naast veel merkwinkels is het beeld afwisselend genoeg. Veel leuke unieke boetieks en overal genoeg plekken om even te zitten en met een goede bak koffie even de benen wat rust te geven. Verder opvallend is dat veel modehuizen tegenwoordig een eigen koffie corner hebben, zo zag ik in het grote modewarenhuis Peek & Cloppenburg een Woyton filiaal, (de Duitse en betere tegenhanger van Starbucks) Een paar relaxte stoelen en vrouwlief ging verder met haar passessies en ik genoot met een goede koffie en een leuk tijdschrift.

Nog iets opvallend, het personeel is vriendelijk, behulpzaam en probeert zo min mogelijk “HEBBEN WE NIET” te verkopen. Ook de “jongste bedienden” denken mee, misschien is dat een stukje verschil met de opleiding in Nederland en Duitsland.

Terug naar de winkels in Keulen, een mega warenhuis zoals de V&D, ja dat is er ook, en druk dat het er is. Toch is alles goed, het winkelend publiek loopt niet te duwen, wacht zijn tijd af op de roltrap en is vooral niet bezig met flauwe grappen tegen het personeel.

parkeren in Keulen

Ben je met de auto in Keulen? dan is een parkeerplek echt noodzakelijk, gelukkig zijn er rondom en in het centrum meer dan genoeg parkeergarages te vinden. Wat dan opvallend is zijn de parkeertarieven. Wij waren bijna 9 uur in Keulen en betaalde voor deze uren “slechts” € 10,00 Dat is een koopje in vergelijking met Nederland. Keulen is een miljoenen metropool en kan de vergelijking met Amsterdam of Utrecht makkelijk aan. Maar zelfs een parkeergarage in het winkelhart van Zaandam is met 19 euro’s voor 9 uur belachelijk duur. Laten we het de parkeermaffia noemen die het de ondernemers een stuk lastiger maakt in deze toch al harde tijden.

Dus MKB Nederland, maak je sterk voor goede centra, betaalbare parkeerplaatsen, (ik wil alleen parkeren, de plek niet kopen) en zorg voor voldoende afwisseling. Nederlandse winkelstraten lijken qua aanbod tegenwoordig allemaal het zelfde. 3 x een kruidvat,  een Xenos, een Big Bazar en laten we verschrikkelijke Action niet vergeten. tel daarbij het zelfde aanbod aan modehuizen bij op en voilà het Nederlandse winkelcentrum is compleet.

 

Plaats een reactie