Historisch Rome

Voor liefhebbers van cultuur en historie is Rome een ware must. De Italiaanse hoofdstad en voormalig hoofdstad van het Romeinse Rijk herbergt een schat aan bezienswaardigheden. Het Colosseum, Forum Romanum, Pantheon en de dwergstaat Vaticaanstad met onder andere de Sint Pieterbasiliek en de Sixtijnse Kapel zijn slechts een handjevol voorbeelden van de bezienswaardigheden die Rome rijk is.

Geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van Rome doen er verschillende verhalen de ronde. Volgens de legende die opgetekend werd door Titus Livius werd Rome gesticht door Romulus en Remus in het jaar 753 voor Christus. Deze tweelingbroers waren afstammelingen van de Trojanen. Nadat de moeder van Romulus en Remus vermoord was werden de broers in een rieten mand in de rivier de Tiber gegooid. Vervolgens werden de broers gevonden en gezoogd door een wolvin. Op het moment dat de broers ouder waren zouden zij een stad stichten. Ze kregen echter ruzie over wie de stad een naam mocht geven en wie de stad zou besturen. Tijdens deze ruzie vermoordde Romulus zijn tweelingbroer en zou hij de eerste koning van Rome worden. Een beeld van de wolvin met de twee zuigelingen vind je in het centrum van Rome.
Volgens archeologen is de stad ontstaan over een tijdsbestek van ongeveer 6 eeuwen. In de 4de eeuw voor Christus kon men echt spreken van een stad toen alle nederzettingen met elkaar verbonden door middel van een verdedigingsmuur.

In het jaar 330 telde Rome al meer dan 1 miljoen inwoners. Na de val van het Romeinse Rijk daalde dit aantal drastisch. Pas na 1935 steeg het aantal inwoners van Rome weer boven het miljoen. Op dit moment wonen er binnen de stadsgrenzen van de hoofdstad ongeveer 2.6 miljoen mensen.

Zoals we eerder al aangaven telt Rome een zeer groot aantal bezienswaardigheden. Eigenlijk doe je de stad geen eer aan wanneer je alle bezienswaardigheden binnen een paar dagen wil bekijken. De oplossing hiervoor is de Trevi fontein in het centrum van Rome. Volgens de overlevering is het zo dat wanneer je een muntje in deze fontein gooit je deze wonderschone stad nog een keer zult bezoeken. Op deze manier kun je een selectie maken uit de bezienswaardigheden die je tijdens je eerste bezoek wil zien en met een gerust hart naar huis gaan.

Plaats een reactie