Braderie van Lille

Lille is een stad niet heel ver van Nederland verwijderd, maar toch een stad in een andere cultuur en met een andere taal. Ervaar de regio van Frans Vlaanderen door eens een bezoek aan Rijsel, zoals de stad in het Vlaams heet, te brengen. Lille heeft tal van leuke bezienswaardigheden het hele jaar door en is bovendien een leuke winkelstad. Eén van de leukste periodes om Lille te bezoeken is wanneer is ook de braderie van de stad actief is.

Wanneer en waar
De braderie van Lille is elk jaar in het begin van september. Voor 2015 zal dit van 5 tot en met 7 september zijn. In deze periode zullen de straten van het historische centrum van de stad bezaaid zijn met verkoopkraampjes. Vaak zijn deze per thema ingedeeld over praktisch het gehele historische centrum van Lille.

Uniek
De braderie van Rijsel is een unieke happening. In Frankrijk zijn vaak strenge regels omtrent koopjes. Tijdens de braderie hebben winkeliers en verkopers een toelating om hun goederen tegen zeer scherpe prijzen te verkopen. In totaal telt de braderie zo’n 10.000 standhouders. Dit geeft al aan dat het om een enorm aanwezig evenement gaat zijn dat bovendien bol staat van tradities. De sfeer doet een beetje carnavalesk aan. Zo worden er traditioneel veel Mosselen met friet gegeten tijdens de braderie. De restaurants proberen een zo hoog mogelijke berg van leeg gegeten mosselschelpen te creëren. Na schatting zorgen alle restaurants in totaal voor een schelpenberg van maar liefst 500 ton in gewicht.

Koopjes
Naast dat het natuurlijk een hele happening is om de braderie van Lille te ervaren is het ook één van de beste periodes van het jaar om op koopjes te jagen. Zoals eerder al gezegd hebben verkopers tijdens deze braderie toestemming om tegen extreem lage tarieven in waar te verhandelen. Plaatselijke winkeliers staan ook op de braderie. Zij mogen al eerder hun goederen in de etalage aanprijzen, zodat je al kan zien waar je welke koopjes wilt halen. Verkopen mag pas vanaf 14.00uur wanneer de braderie officieel van start gaat, maar al op de openingsdag mogen winkeliers hun etalages gebruiken om te laten zien wat zij hebben te bieden tijdens de braderie.
Hoe je van shoppen en rare Franse tradities, ga dan zeker eens naar de braderie van Lille.