De wijk Belém in Lissabon

Wanneer je een citytrip maakt naar Lissabon mag je een bezoekje aan de wijk Belém zeker niet overslaan. Deze voorstad van Lissabon, die voluit Santa Maria de Belém heet is gelegen aan de oevers van de Taag en biedt tal van historische bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn.

Toren van Belém
De toren van Belém staat sinds 1983 op de Werelderfgoed lijst van Unesco en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Lissabon. De toren werd gebouwd aan het begin van de 16e eeuw en diende als verdedigingswerk. De toren is gebouwd in de laat gotische Manuelstijl en is rijkelijk versierd. Op het dak van de toren is een terras aangelegd vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de Taag en de omgeving.

Christusbeeld
Het Christusbeeld van Lissabon stamt uit 1959; de goedkeuring voor de bouw werd al verleend in 1940. Het beeld was een smeekbede aan God om Portugal buiten de Tweede Wereldoorlog te houden. De voet van het beeld lijkt op een grote poort en is 75 meter hoog. Het beeld van Christus zelf is 28 meter hoog. Het beeld werd geïnspireerd door het gigantische Christusbeeld in Rio de Janeiro. Vanaf het platform heb je een schitterend panoramisch uitzicht over Lissabon.

Hiëronymietenklooster
Het Mosteiro dos Jerónimos ligt vlakbij de toren van Belém en is één van de meest indrukwekkende gebouwen van Lissabon. Het klooster werd naar verluid gebouwd ter ere van de geslaagde Indiëreis van Vasco de Gama die, net als leden van de Koninklijke familie in het kerkgedeelte begraven ligt. Het klooster is opgetrokken uit kalksteen en heeft een imposante dubbele kloostergang. Met name de portaal aan de zuidkant is rijkelijk versierd.

Botanische tuinen
Naast het klooster van Jerónimos liggen de tropische botanische tuinen van Belém. Deze oudste botanische tuinen van Portugal herbergen een uitgebreide collectie tropische bloemen en planten. Vanaf de terrassen heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Taag en de stad Lissabon.

Plaats een reactie