Opnieuw winterweer op komst in Wintersport-Arena Sauerland

Na een aantal weken van slechte sneeuw en slechte skicondities komt het winterse weer er weer aan. Zoals het er nu uitziet zal het de komende weken in Winterberg en omgeving een stuk beter wintersporten zijn. Met name de regen is de afgelopen weken de grote spelbreker geweest. Veel van de pistes zijn hierdoor veel minder van kwaliteit dan dat je mag verwachten in de Wintersport-Arena Sauerland. Daarnaast zijn een aantal van de pistes door de matige kwaliteit nu nog gesloten. Vanaf dit weekend zal het tij echter keren en kan er weer volop geskied worden.

Alpine skiën
De pistes hebben aardig te lijden gehad onder de milde temperaturen en de regen. Het aanbod is flink gereduceerd. Alleen in de skiliftcarrousel Winterberg zijn de liften geopend en hebben pistes een sneeuwlaag van 30 centimeter. De omstandigheden zijn hier nog tamelijk goed. Vanaf zaterdag gaat het op de nog beschikbare pistes weer de goede kant op. Aan het begin van de nieuwe week gaan naar verwachting nog meer liften open, ook in de omliggende, hooggelegen besneeuwde skigebieden.
De liftexploitanten rekenen begin volgende week op een duidelijk omvangrijker aanbod aan liften. Tegen het volgende weekeinde draaien in totaal zo’n 60 liften. De wintersportomstandigheden in de besneeuwde skigebieden is dan heel goed. Of ook in de onbesneeuwde skigebieden de wintersport weer van start kan gaan, hangt af van de hoeveelheid sneeuw die er valt. De verwachting is dat pas op zijn vroegst pas midden volgende week voldoende sneeuw gevallen is en de omstandigheden voor wintersport goed zullen zijn.

Langlaufen en winterwandelen
Het is altijd moeilijk goed te voorspellen hoeveel neerslag er gaat vallen. Maar als de prognoses juist zijn, dan valt er zaterdag en zondag zo veel sneeuw, dat maandag op in de luwte gelegen trajecten de eerste loipes gespoord kunnen worden. Verse sneeuw op maandag en woensdag helpt dan om het aanbod aan langlaufmogelijkheden halverwege de week verder uit te breiden. De situatie is dan naar verwachting goed tot zeer goed. Bovendien wordt in het langlaucentrum Westfeld als de temperaturen laag genoeg zijn, opnieuw sneeuw gemaakt waarmee als er voldoende beschikbaar is, het Snow park geprepareerd kan worden.

Weer
Het weersysteem met  milde temperaturen is duidelijk op zijn retour. Het wordt vanaf zaterdag koud, met ook vorst overdag in de hoger gelegen gebieden. ’s Nachts kunnen waarden worden bereikt van vijf graden onder nul. Van zaterdag tot en met maandag wordt ook in de minder hooggelegen gebieden sneeuw verwacht. Verse sneeuw valt waarschijnlijk ook woensdag nog. Alles bij elkaar wordt het wisselvallige weer van de afgelopen dagen nu dan eindelijk afgelost door een periode van constant winterweer.

Besneewingspotentieel en vooruitzichten
In de besneeuwde skigebieden draaien vanaf zaterdagavond overal de sneeuwmachines. Op sommige plaatsen wordt zelfs overdag besneeuwd. Bij de verwachte temperaturen is besneeuwing nu ook heel effectief. De skigebieden zetten alles in het werk om zoveel mogelijk sneeuw te maken, om het verdere verloop van het seizoen verzekerd te zijn van voldoende sneeuw. De weersomslag is ook precies op tijd voor de komende evenementen. Ook staat in februari het tweede hoogseizoen van de winter voor de deur. De huidige weerssituatie is in de Wintersport-Arena Sauerland zeker geen uitzondering. Uit statistieken blijkt dat het weer in december en begin januari geregeld wisselvallig is. De tweede helft van januari brengt doorgaans constant winterweer.

 

foto:‘Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.”

Plaats een reactie