Han sur Lesse

Wat te doen op een regenachtige vakantiedag in de Ardennen. Aangezien wij nogal actieve buitentypes zijn en het stond te gieten van de regen hadden we dus een probleem. Maar niet getreurd in de buurt lagen de mooie grotten van Han. Een bijna soort mythische attractie. Veel mensen zullen zelfs als ze nooit in de Ardennen zijn geweest wel eens van deze groten hebben gehoord. En zo gingen wij dus op weg naar Han sur Lesse. De grotten liggen even buiten het dorp, maar de kaartverkoop bevindt zich in het dorp zelf. Van hier uit wordt je met een gezellig toeristen treintje naar de grotten zelf gebracht. De entree was voor deze zuinige Hollanders wel even slikken. Maar liefs 16 euro pp. Krenterig als we zijn was onze dochter van 4 ineens 3 jaar oud en spontaan versierde we zo een korting van maar liefst 10 euro. Vanaf de trein was het een klein stukje naar de ingang van de grot. We werden begeleidt door een gids die, weliswaar met charmant Frans accent, Nederlands sprak en wandelde zo door de grot. Hoewel de gids niet veel vertelt is wat hij vertelt zeker wel informatief en interessant.
Je wandelt door een grot die in duizenden jaren door de natuur is gevormd en dat is toch indrukwekkend. De druipsteenformaties waren hier en daar erg mooi. Voor onze dochter was het vooral spannend door de nauwe gangen van de grot te lopen. Zelf had ik, hoewel het erg mooi was, een gevoel alle druipstenen naar een tijdje wel weer gezien te hebben. De licht show aan het einde deed wat knullig aan, maar onze dochter van 4 vond deze erg mooi. Bijzonder was het verzoek aan het einde van de rondleiding van de gids. Volgens hem werd hij niet betaald voor de rondleiding en was zijn salaris afhankelijk van de fooi die hij kreeg van de bezoekers. Persoonlijk vond ik dat vreemd, zeker als je daarna in het zeer professioneel aangepakte park loopt naar de uitgang.
Bij de uitgang hebben we nog een kort bezoek gebracht aan prehisto-han. Dit minimuseumpje zat inbegrepen bij de prijs van het bezoek van de grot. En hoewel ik er niets van verwachtte was het toch best aardig. Met een interactief spelletje en 3d voorstelling proberen ze de bezoeker actief te betrekken bij de archeologische vondsten in de grot. Vooral voor game liefhebbende kinderen een leuke manier om hiermee kennis te maken. En hoewel wij het hadden ingeschat als een slechtweer attractie kun je hier ook bij mooi weer goed terecht. Er is voor de kleine kinderen een behoorlijk grote speeltuin en een dierenpark met dieren uit de omgeving die je kunt bezoeken. Al met al zou je er een dag, indien je het niet erg vindt de hoofdprijs te betalen, kunnen rondbrengen.
Gastbijdrage van Jeroen Eckhart – alles over de Ardennen.nl

Plaats een reactie