Broodje Aap

Recent hebben we anderhalve week in Playa del Carmen in Mexico vertoeft. Waar we normaal meestal de vliegtickets, accommodatie en uitstapjes zelf regelen, daar hebben we dit keer gebruik gemaakt van een pakketreis via Holland International. Een aangenaam all-inclusivehotel (Gran Porto Real) was onderdeel van de reis net als de vluchten naar Cancun met ArkeFly. Tegen de gewoonte in hebben we dit keer de bijna obligate welkomstbijeenkomst bezocht de dag na aankomst, waarbij de hostess uitleg geeft over de bestemming en vooral over de verschillende excursies die gedaan kunnen worden. Dit keer hebben we ervoor gekozen om een tweetal excursies via de hostess te boeken.
Welke apen? De eerste was Yucatan Explorer, dat uit twee gedeeltes bestond: ‘s morgens met een speedboot over het water vliegen en op twee locaties snorkelen. ‘s Middags met quad’s de jungle in waarbij je aapjes en andere inheemse dieren zou gaan zien en een cenote zou bezoeken. Tijdens de toer geen beest gezien en navraag bij degene die de toer verzorgde leverde een beetje lacherige reactie op. Natuurlijk zie je geen wilde dieren waar je met gemotoriseerde voertuigen over paden scheurt.


Welke guacamole?
De tweede excursie was Typisch Mexico, waarbij je onder andere een echte Mexicaanse basisschool zou bezoeken en vers bereidde tortilla’s (maispannenkoeken) met verse guacamole te eten zou krijgen. Bij de school werd ons verteld dat ze al sinds meer dan een jaar het terrein niet meer op mochten. Domper voor onze kinderen die speelgoed, kleurpotloden en kleurplaten meegenomen hadden voor de kinderen. Bij het bezoek aan het gezin waar heerlijke Mexicaanse tortilla’s en guacamole gegeten zouden worden bleef het geheel beperkt bij één droge tortilla per persoon met een diameter van ongeveer 12-13 centimeter. De guacamole moesten we er maar bijdenken. Erg karig gezien het feit dat je van ‘s morgens 8 uur tot ‘s middags 15 uur op stap bent. En ook niet conform het verkooppraatje.
Het lijkt erop dat de reisleiding van grote reisorganisaties goed is in het verkopen van een broodje aap tegen soms zeer pittige prijzen die ze vragen voor de excursies. Het sterkt mij in de gedachte dat je de meeste uitstapjes gewoon het beste zelf kunt regelen. Zo hebben we met 4 personen de Mayastad bij Tulum en Tulum zelf bezocht met een taxi die overal op ons bleef wachten. Totaalprijs inclusief entree was nog geen 80 euro… minder dan 20 euro per persoon. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen bij een georganiseerde trip.

Plaats een reactie