Bij wintersportvakanties denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de Alpenlanden. We gaan naar het Duitse Harzgebergte als we willen langlaufen en niet te ver weg willen, of naar Oostenrijk als we voordelig uit willen zijn. En als het wat meer mag kosten zijn Zwitserland en Frankrijk ideale wintersportbestemmingen voor zowel beginnende als geoefende skiërs.
Maar het kan ook (ergens) anders. Buiten de Alpen zijn bijzondere skigebieden te ontdekken die goed betaalbaar te bereiken zijn en waar elke wintersporter aan zijn trekken komt. Bekend is natuurlijk Tsjechië, dat met name voor beginners een heerlijk en voordelig skiland is. Maar je zou ook iets verder kunnen gaan, bijvoorbeeld naar Roemenië. Roemenië is een magisch land, vol met verassingen en adembenemende landschappen. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Poiana Brasov in de Karpaten is het bekendste skiresort van het land. Het ligt 167 km ten noorden van Boekarest bij de oude stad Brasov in Transylvanië.


Wanneer je echt eens iets anders wilt, zonder meteen naar Canada te vliegen, zou je het ook buiten Europa kunnen zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er prachtige skigebieden zijn in het Aziatische deel van Turkije? Een klein maar fijn skigebied is bijvoorbeeld Kartalkaya. Het bestaat uit 30 kilometer pistes, waarvan 20 makkelijk, 7 gemiddeld en 3 moeilijk. 12 skiliften verbinden de afdalingen tussen 1800 en 2221 meter hoogte. Bij het skigebied hoort het gezellige dorp Bolu. Reken wel acht uur reizen met vliegtuig en bus. Misschien is het leuk om je vakantie compleet te maken met een weekendje Istanbul?
Voordeel van Turkije is dat er net als in de zomer veel all-inclusive reizen worden aangeboden.
Nu we toch buiten Europa zijn, zou u ook eens in Afrika kunnen kijken. Skiën in Afrika? Ja, dat gaat prima. Oukaïmeden (in Marokko) is een van de belangrijkste en hoogste skigebieden van Afrika. Het ligt in het Atlasgebergte. Op 2400 meter hoogte, zo´n 74 km van Marrakesh, beschikt Oukaïmeden over diverse liften, pistes en prachtige uitzichten op de hoge pieken van de Atlas. Een stoeltjeslift brengt de echte liefhebber naar de top van Jbel Oukaïmeden (3273 meter). De beste periode om hier te skiën is van half januari tot half maart.
Nog veel exotischer – en eerlijk gezegd ook veel duurder – is Zuid-Afrika. Bij dat land denk je al snel aan droge steppen, wilde dieren en hitte. Maar er kan ook geskied worden: in de provincie Oostkaap ligt Tiffindell, het enige skiresort van het land. Hier wordt elk jaar het Zuid-Afrikaans ski- en snowboardkampioenschap gehouden.
Een bijzonderheid in zuidelijk Afrika is dat het minikoninkrijkje Lesotho zich heeft voorgenomen de belangrijkste skibestemming van Afrika worden. Op de hellingen van de ruim 3300 meter hoge Drakensberg ligt nu nog maar één kaarsrechte bescheiden skipiste van een kilometer lang en een skilift, maar met hulp van Zuid-Afrika en Oostenrijk hoopt het land vier nieuwe pistes en skiliften te bouwen. Een skipas voor vier uur kost straks 42 euro. Dat is te duur voor de lokale bevolking, maar de rijken uit Johannesburg, dat op slechts vier uur rijden ligt, worden wel verwacht. En wij kunnen dat, op veel meer uren vliegen, natuurlijk ook betalen… Maar als Nederlanders willen we waar voor ons geld. Toch maar eens in Turkije of Marokko op wintersport?