Heel veel ouders van schoolgaande kinderen hebben er de pest in dat ze vast zitten aan de door de overheid vastgestelde schoolvakanties. Drukte, files, vroeg moeten boeken om zekerheid te hebben en de hoofdprijs betalen zijn de nadelen waar ouders met schoolgaande kinderen mee te maken hebben. Daarom kwam Oad drie maanden geleden met het voorstel aan de overheid om vakanties meer flexibel te maken. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) deelde onlangs aan Oad mee dat ze onderzoek doet naar een betere spreiding van de vakantie. De conclusie van De Telegraaf dat de kans groot is dat die mogelijkheid er al is voor de zomervakantie van 2009 lijkt me erg voorbarig. Een dergelijk aanpassing zou veel invloed hebben op de reismarkt en de agenda’s van het lopende schooljaar. Feitelijk moet dan een deel van het schoolsysteem op de schop en dat regel je niet binnen een paar weken.


Prijsverschillen
Voor een reis naar Kreta voor een gezin met 2 kinderen valt er al snel zo’n 1000 euro te beparen als er in juni in plaats van juli gereisd kan worden.
Bij een familiekamer naar een speciale kinderbestemming zoals KidsWorld Blue Bay**** op Rhodos in Griekenland is het verschil al groter. Met 2 volwassenen en 2 kinderen (2-16 jaar) kost met vertrek 19-7 minimaal 3908 euro voor 15 dagen terwijl dezelfde reis een maand eerder (vertrek 18-6) minimaal 2788 euro kost. Scheelt 1120 euro ofwel zo’n 25% op de hele vakantie.
Wintersport
Niet alleen voor de zomervakantie zouden flexibele vakantieperiodes een uitkomst zijn, ook voor skiliefhebbers met kinderen zou het een uitkomst zijn. Nu zitten die vast een de zeer dure Kerst- of krokusvakantie. Erger nog is dat de kans dan groot is dat je met de auto urenlang in de file staat richting de Alpenbestemmingen. Voor de kids is het ook geen pretje: een zware rit naar de wintersport, dan een week daar en aansluitend een vaak nog vermoeiendere reis terug. Als je al zonder brokken thuiskomt kunnen de kinderen direct oververmoeid de schoolbanken in en zit de werkgever van pa en/of ma een dag of 2-3 met een uitgebluste werknemer.
Ik ben benieuwd of er wat gaat veranderen en hoe. Moet het schoolsysteem aangepast worden aan een luxe-product of niet? Ik wacht geduldig af…