Nieuw elektronisch tolheffingssysteem in Frankrijk

Frankrijk zet stappen in de modernisering van het tolheffingssysteem op zijn snelwegen door de invoering van ‘péage en flux libre’, een volledig elektronisch systeem zonder fysieke tolpoorten. Dit systeem wordt stapsgewijs uitgerold op verschillende snelwegen en moet zorgen voor een soepelere doorstroming en minder verkeersopstoppingen.

Elektronische tolwegen in Frankrijk

Momenteel zijn er al enkele snelwegen waar dit systeem actief is:

  • A79 (Digoin – Montmarault): Dit traject in Midden-Frankrijk was een van de eerste waar het systeem werd geïmplementeerd.
  • A4 (Oostelijk van Metz): Bij de afrit Boulay (afrit 36) wordt al gebruikgemaakt van het nieuwe systeem.
  • A13 en A14 (Parijs – Normandië): Vanaf eind 2024 zal dit systeem volledig actief zijn op deze routes, waardoor de gehele A14/A13 corridor onder het elektronische tolheffingssysteem valt​​.

Hoe werkt het betalen?

Voor de snelwegen waar ‘péage en flux libre’ geldt, zijn er diverse betalingsmogelijkheden beschikbaar:

  1. Tolbadge: Dit is een elektronisch apparaatje dat in de auto wordt geplaatst. Hiermee betaal je automatisch de tol zonder te stoppen bij een poort. De tolbadge is de meest praktische optie en kan online worden aangeschaft. Het systeem leest de badge bij het passeren van tolportalen​​.
  2. Online betaling: De tol kan online worden betaald tot 72 uur na het passeren van de tolweg. Dit kan via de websites van de desbetreffende tolmaatschappijen, zoals Sanef en Aliae. Het gebruik van deze optie biedt vaak de mogelijkheid om herinneringen te ontvangen en betalingen automatisch te regelen​.
  3. Betaalautomaten en in lokale winkels: Op parkeerterreinen langs de snelweg en bij specifieke afritten zijn betaalautomaten beschikbaar. Daarnaast kunnen betalingen worden gedaan bij aangesloten lokale winkels​.

Voordelen en toekomst van elektronische tol

De overstap naar een volledig elektronisch tolheffingssysteem biedt meerdere voordelen. Het vermindert wachttijden en verbetert de doorstroming van het verkeer, wat leidt tot minder brandstofverbruik en lagere CO2-uitstoot. Bovendien vermindert het de kans op ongelukken bij tolpoorten​​.

De Franse overheid heeft plannen om dit systeem verder uit te breiden naar andere snelwegen, waardoor uiteindelijk alle tolpoorten met slagbomen zullen verdwijnen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de wet op mobiliteit, die gericht is op het moderniseren en verduurzamen van het Franse transportsysteem​.

Voor actuele informatie over nieuwe trajecten en betalingsmethoden, kunnen reizigers de officiële websites van de betrokken tolmaatschappijen raadplegen. Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en bekend te zijn met de verschillende betalingsmogelijkheden om boetes te vermijden.

Plaats een reactie