5 redenen om Luxemburg Stad in 2024 (én 2025) te bezoeken

Luxemburg Stad is de ideale stedentripbestemming dichtbij huis. In de verrassende hoofdstad van het groothertogdom valt altijd genoeg te beleven, maar de stad voegt daar dit jaar nog een aantal nieuwe bezienswaardigheden aan toe. Van de opening van de nieuwe architectonische brug Passarelle des Arts, twee nieuwe exposities met een Europees tintje en een vooruitblik naar 2025. Extra reden om een bezoek te brengen aan Luxemburg Stad.

Luxemburg Stad bruist van de energie. De zomermaanden in Luxemburg zitten vol met evenementen op het gebied van muziek, theater en historische vieringen. En daarnaast leent de oude binnenstad zich uitstekend voor een heerlijk stadsbezoek. Wandel door de gezellige straatjes, ontdek de diversiteit tussen historische en moderne architectuur, de vele musea en geniet van de geweldige uitzichten. Nieuwe bezienswaardigheden die vanaf dit jaar te zien en te bezoeken zijn:

1. Opening nieuwe brug Passarelle des Arts
De gloednieuwe fiets- en voetgangersbrug Passarelle des Arts is een architectonisch hoogstandje. Eentje die je met eigen ogen gezien moet hebben, alleen al voor het fantastische uitzicht op het bos Trois Glands.

De brug is recent geopend en verbindt de Europese wijk van het Kirchberg-plateau en het knooppunt Rout Bréck-Pafendall met het Musée d’Art Moderne Groothertog Jean (Mudam) en het Musée Dräi Eechelen. Over een lengte van 87 meter en een hoogte van 12 meter fiets en wandel je tussen de bomen van Trois Glands. De bijzondere constructie van roestvrij staal en glas biedt voorbijgangers het ultieme uitzicht over dit stukje stad en vergemakkelijkt daarbij de toegang tot deze twee wijken.

2. Maak kennis met Europa
In Luxemburg Stad werd de allereerste grote vergaderzaal van het Europees Parlement gebouwd. Samen met Schengen vindt een belangrijk stukje geschiedenis van onze hedendaagse EU zijn thuisbasis in het groothertogdom. Iedereen die daar meer over wil weten, kan terecht in het gloednieuwe interactieve mediamuseum Europa Experiences dat 9 mei zijn deuren openende in Luxemburg Stad.

Bezoekers kunnen in het nieuwe Konrad Adenauer gebouw kennismaken met alles dat met de EU te maken heeft. Ontdek wat er tot nu toe gedaan is, wat de uitdagingen zijn en hoe we aan de gemeenschappelijke toekomst kunnen bouwen in Europa. De expositie combineert innovatief design met state-of-the-art mediatechnologie. En dat allemaal in 24 Europese talen en gratis toegankelijk.

3. Nieuwe tentoonstelling Pure Europe
Als je in het thema Europa wil blijven, bezoek dan de nieuwe tentoonstelling Pure Europe in het Lëtzebuerg City Museum. Deze expositie daagt je uit om wat meer na te denken over de inwoners van Europa. Deze kritische reflectie op de clichés rond de Europeaan – rijk, blank, christelijk en meer – wordt op een originele en hele interactieve manier gebracht. De tentoonstelling omvat teksten, foto’s, video’s, objecten en installaties. Pure Europe vergelijkt de clichés rond Europeanen met de tegenverhalen. Ontdek zelf hoe divers, verschillend en tegelijkertijd verbonden we zijn. De tentoonstelling is nog te zien tot 12 januari 2025.

4. Bezoek Stade de Luxembourg
De Stade de Luxembourg, het stadion van het nationale voetbal- en rugbyteam van Luxemburg, is voor het eerst toegankelijk voor publiek. Sportliefhebbers krijgen onder begeleiding van een gids een kijkje achter de schermen van het grootste sportcomplex van het land. Het moderne stadion doet niet onder voor de andere grote stadions in de wereld en voldoet als categorie 4 stadion volledig aan de standaard van FIFA, UEFA en de World Rugby. De gids kan veel wetenswaardigheden vertellen over de sportgeschiedenis van Luxemburg en het drie verdiepingen tellende stadion.

5. Vooruitblik naar 2025: LUGA komt naar Luxemburg
Tuinliefhebbers kunnen alvast vooruitkijken naar 2025. Dan staat de spectaculaire openluchttentoonstelling LUGA op de planning van 17 mei tot 18 oktober 2025. LUGA – Luxembourg Urban Garden – is een groots opgezette expositie met stadstuinen, landschaps- en artistieke installaties, landbouwprojecten en leefgebieden in Luxemburg. De tijdelijke tentoonstelling van LUGA zal plaatsvinden op vijf unieke locaties in Luxemburg: in Luxemburg Stad in het stadspark Edouard André, de Pétrusse-vallei, de Alzette-vallei en de wijk Kirchberg, evenals in de stad Ettelbruck in Nordstad. Bezoekers kunnen de tentoonstelling verkennen via verschillende routes en onderweg genieten van kleurrijke tuinen, boeiende agrarische landschappen en talrijke vrijetijds- en ontmoetingsplekken.

Plaats een reactie