Verkeersopstoppingen op de Achenpass

Ga je dit weekend op wintersport richting Tirol in Oostenrijk? Lees dan snel verder, want dit artikel gaat je veel ergernis en tijd besparen.

De Achenpass op de grens met Duitsland en Oostenrijk is een populaire alternatieve route voor wintersporters onderweg naar het Zillertal en het Skijuwel skigebied. Je omzeilt hier namelijk het drukke gedeelte op de A8 en de A93 richting Kiefersfelden en Kufstein. Bovendien en dat is echt iets voor zuinige Nederlanders heb je op deze route geen verplicht autobaanvignet voor Oostenrijk nodig. Je rijdt tenslotte niet over de Oostenrijkse autobaan.

Handig: Alles wat je moet weten over het vignet voor Oostenrijk

Te druk en teveel overlast

De inwoners van de dorpen langs de Achenpass klagen al jaren over de aanhoudende stroom verkeer die vooral in de wintersportweekeinden door hun dorpen trekt. De wintersportkaravan begint al vroeg en pas aan het einde van de avond keert de rust op de achenpas weer terug. Niet alleen het lawaai van het verkeer ook de uitstoot van uitlaatgassen van het filerijdende verkeer is de inwoners een doorn in het oog.

Doseer verkeerslicht moet verkeer dwingen de autobaan te nemen

De regio start nu een pilotproject met een zogenaamde dosier-ampel (regulerend verkeerslicht) op de Achenseestraße ten noorden van Achenkirch. Dit project zal plaatsvinden op vier zaterdagen, twee in februari en twee in maart. Het project is gebaseerd op een uitgebreid verkeerstechnisch rapport van een verkeersplanningsbureau. Langs de snelweg in Duitsland zullen borden automobilisten wijzen op de verkeersregulatie bij de Achensee, en als alternatieve route wordt die via Kufstein en de snelweg aangegeven.

Iedere auto krijgt eerst rood

We kennen deze doseerlichten wel, in Nederland staan ze vaak bij de drukke opritten bij de snelweg. Na iedere auto die is gepasseerd springt het stoplicht weer op rood. Hoe lang het verkeerslicht rood blijft, is afhankelijk van de actuele verkeerssituatie. Dat veroorzaakt natuurlijk een file voor het verkeerlicht, afhankelijk van de op dit moment nog onbekende plek van de doseerinstallatie kan deze oplopen tot 5 kilometer volgens de verkeerskundigen. Deze file zal voornamelijk in het Duitse gedeelte van de Achenpassroute staan.

Afbeelding van Petra Glanz

Plaats een reactie