5 dingen die je moet weten over Tirana

Het is feest in Rotterdam! Voetbalclub Feyenoord heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de Europa Conference League. Die wordt op woensdag 25 mei 2022 in Tirana gespeeld. Naar verwachting zullen ongeveer 8000 fans de finale tegen AS Roma live in Tirana gaan kijken. Deze hoofdstad van Albanië is voor veel mensen een onbekende bestemming. Hoe kom je er, waar moet je overnachten, hoe zit het met de prijzen en wat valt er verder te zien en te doen in Tirana? Ik breng je helemaal op de hoogte. Dat doe ik door middel van 5 dingen die je moet weten over Tirana.

[1] Er gaan alleen maar rechtstreekse vluchten vanaf Eindhoven

Tenzij dat er chartervliegtuigen ingezet gaan worden, is vliegen vanaf Eindhoven Airport de enige manier om rechtstreeks vanuit Nederland naar Tirana te vliegen. Dat kan met Wizz Air. Op dinsdag 24 mei vliegt Wizz Air met vlucht W6 6628 naar Tirana. Vertrek is om 11:15 uur en de aankomst in Tirana om 13:45 uur. Op de wedstrijddag zelf is er geen rechtstreekse vlucht naar Tirana.

Tot een paar jaar geleden vloog Transavia tussen Schiphol en Tirana. Die lijndienst was niet winstgevend genoeg en is opgeheven.

[2] Met de auto doe je er ruim 24 uur over

Wil je met de auto naar Tirana reizen? Dat kan. Reken er wel op dat je er minstens 24 uur over doet om de ongeveer 2200 kilometer tussen Rotterdam en Tirana te overbruggen. Dat is exclusief de stops en eventuele vertragingen door files of wegwerkzaamheden. In de praktijk moet je zeker twee dagen uittrekken voor deze road trip naar de finale.

[3] Het aantal hotelkamers is beperkt

Tirana mag dan wel een Europese hoofdstad zijn, het is geen drukbezochte stedentripbestemming. Het aantal hotelkamers is daardoor beperkt. Wie een goede kamer wil boeken, die moet snel zijn en flink in de buidel tasten. De hotelkamerprijzen liggen in Tirana rond de finale aanzienlijk hoger dan normaal. De website ‘Tirana voor beginners’ heeft een paar goede hoteltips voor Tirana voor je op een rijtje gezet:

waar overnachten in Tirana?

[4] Tirana is betaalbaar

Als je eenmaal in Tirana bent en je hotelkamer afgetikt hebt, dan vallen de verdere kosten hartstikke mee. Bier kost ongeveer de helft van wat je in Nederlandse grote steden betaalt en voor 10 tot 15 euro kun je goed uit eten. Een goede tip: Probeer je niet teveel te laten beïnvloeden door Tripadvisor. Nieuwe zaken komen daarin amper omhoog door te weinig beoordelingen, maar ook de oudere traditionele zaakjes waarvan de naam niet direct duidelijk is voor buitenstaanders die hebben vaak amper beoordelingen op Tripadvisor, waardoor ze amper naar boven komen.

[5] Wat te doen in Tirana?

Natuurlijk ga je als Feyenoord-fan naar Tirana om te feesten en de spelers aan te moedigen. Maar als je wat langer in Tirana bent, dan zou je toch wat van de boeiende bezienswaardigheden van Tirana mee kunnen pakken. Je kunt natuurlijk de hele top 10 bezienswaardigheden van Tirana proberen af te werken. Om het wat compacter te houden, heb ik voor jullie een top 5 samengesteld van dingen die ik gaaf vond tijdens mijn bezoek aan Tirana.

Plaats een reactie