Is jouw auto winterklaar?

De winter staat weer voor de deur. Een periode dat veel mensen er nog wel eens er opuit trekken naar een wintersportgebied. Veelal gebeurt dit met de auto. Tegenwoordig zijn auto’s vaak ook dermate voorzien van luxe en comfort dat het een logische keuze is om met dit vervoermiddel je bestemming te bereiken. Mocht je een dergelijke trip ondernemen, dan is het wel verstandig om je zo goed mogelijk aan te passen aan de weersomstandigheden. Het weer in de winterperiode is dikwijls wat extremer, zeker als je naar wintersportbestemming gaat of veel kilometers maakt in deze periode is het nuttig om je auto winterklaar te maken.

Winterbeurt
Laat je auto controleren bij de garage. Steeds meer bieden garages winterbeurten aan. Hier wordt je wagen op een aantal technische aspecten gecontroleerd zodat je ook in de winter in een veilige en betrouwbare auto zit. Vaak valt een winterbeurt onder de service van nieuwere wagens. Ook zijn er meerdere garages die deze service tegen redelijke tarieven aanbieden.

Winterbanden
Niet alleen als je op reis gaat, maar ook als je veel rijdt is het raadzaam om tijdens de periode met winterweer je banden te verwisselen naar winterbanden. Winterbanden zijn beter toegerekend op de winterse omstandigheden. Ze geven bijvoorbeeld meer grip op gladde wegen. Dit zorgt dan weer voor een betere handeling van je wagen, zoals een kortere remweg. Het is aan te raden om een set winterbanden aan te schaffen. Vaak hebben garages in de periode aan het begin van winterseizoen gedoe aanbiedingen. Zorg wel dat je niet te lang blijft doorrijden op je winterbanden, want wanneer de winterperiode achter ons ligt zullen deze banden snellen onderhevig zijn aan slijtage.

Wat kun je zelf doen
Naast het winterklaar laten maken van je wagen door een garagist kun je ook een aantal aspecten zelf in de gaten houden. Zorg bijvoorbeeld voor een goede bandenspanning en laat je ook niet verrassen door een tekort en ruitensproeivloeistof. Ook is het belangrijk dat er in de winterperiode ruitontdooier in deze vloeistof zit. Houdt ook rekening met je handrem. Zeker in een periode met vorst kun je de handrem beter niet inschakelen wanneer je hebt geparkeerd. Deze zou kunnen vastvriezen. Vermijd ook korte stukjes met je auto. In de winterperiode vergt het meer inspanning van je accu om op te starten. Wanneer je een korte rit maakt, zal de accu niet terug volledig opgeladen zijn. Uiteindelijk kan dit als gevolg hebben dat je accu leeg raakt.

Het zeker geen overbodige luxe om je auto klaar te maken voor de winter. Dit draagt niet alleen bij aan de betrouwbaarheid van je auto, maar ook aan de veiligheid van zowel jezelf als andere deelnemers in het verkeer.