Winkels in België gesloten met Pasen

Wil je tijdens het paasweekeinde lekker gaan shoppen in Antwerpen of een dagtrip naar Brugge maken waarbij er ook winkelen op het programma staat? Dan is het goed om te weten dat de winkels in België gesloten zijn met Pasen. Bij onze zuiderburen zijn zowel paaszondag en paasmaandag de deuren van de meeste winkels gesloten. Mogelijk dat er incidenteel wel een enkele winkel open is, maar in de regel zijn de winkels op tweede paasdag gesloten. Dat geldt ook voor tuincentra, meubelzaken en autodealers.

Officieel is paasmaandag geen wettelijke feestdag in België. Maar wat bij onze zuiderburen anders dan bij ons is, is dat als een feestdag op een zondag valt, de Belgische werknemers hun vrije dag op een andere dag krijgen. Dat is het leuke aan België: daar heb je geen pech als de feestdag op een zondag valt: een dag waarop je sowieso al vrij zou zijn. Vandaar dat in België paasmaandag en pinkstermaandag vrije dagen zijn. Pasen en Pinksteren vallen immers altijd op een zondag.
Musea juist wel geopend op paasmaandag

Bij de Belgische musea is het andersom. Die zijn meestal op maandagen gesloten, maar zijn op paasmaandag uitzonderlijk geopend. Wie de prachtige musea in België wil bezoeken, die kan dat prima doen tijdens het paasweekeinde.

Geen koopzondag in Antwerpen

Als de Paaszondag op de eerste zondag van de maand valt, dan zou het in principe een koopzondag moeten zijn in de binnenstad van Antwerpen. In 2023 valt paaszondag op de tweede zondag van de maand (9 april) en daarom is het dan geen koopzondag.

>> 5 dingen die je met weten over koopzondagen in Antwerpen

Horeca

De meeste horeca is geopend met Pasen. Sommige zaken in België sluiten op paaszondag hun deuren. Op paasmaandag zijn de meeste cafés, restaurants en andere horecazaken gewoon geopend. Voor de bioscopen betekent Pasen meestal extra omzet. Wie naar de film wil gaan die zal op tijd een kaartje moeten kopen. Zeker voor de echte blockbusters gaan de tickets hard met Pasen.

Plaats een reactie