De uitbraak van vogelgriep in Turkije zorgt voor een grote stroom annuleringen van geboekte vakanties naar dat land.
De reisbureaus en reisorganisaties in ons land worden overstelpt. De boekingen zijn vrijwel tot stilstand gekomen. Een van de reisbureaus had gisterochtend tijdens de eerste uren al 51 Turkije-annuleringen, een veelvoud probeert gereserveerde vakanties alsnog om te boeken.


Rampzalig
“Als dit zo doorgaat, wordt dit rampzalig voor de hele reissector”, zei één van de grote touroperators, waar juist op een sterke groei was gerekend. De Vakantiebeurs, die op dit moment in Utrecht wordt gehouden, leek daartoe de aanzet te gaan geven. Maar daar wordt nu vooral ook naar alternatieve bestemmingen zoals Griekenland, Spanje en de Canarische Eilanden gekeken. Vooral de reisbedrijven die zich eenzijdig hebben gespecialiseerd in Turkije-reizen krijgen direct zware klappen van de vogelgriep, die inmiddels tot aan de badplaatsen is opgerukt. Veel van de reisbedrijven op Turkije zijn ontstaan tijdens de explosieve groei van die inmiddels grootste vliegvakantiebestemming. De eerste problemen tekenen zich ook al af onder de Turkije-specialisten, die ook zonder vogelgriep vaak even snel komen als gaan.
Niet gratis
Reizen naar Turkije kunnen niet gratis worden geannuleerd zolang geen negatief reisadvies is afgekondigd. Is dat wel gebeurd dan wordt de schade vergoed vanuit het daarvoor opgerichte calamiteitenfonds. In Engeland en Rusland zijn reizen naar Turkije wel onmiddellijk ontraden. Binnen de Europese Unie bestaat over de gedragslijn in dit soort gevallen al jaren onduidelijkheid. Een eenduidig beleid ontbreekt helaas.
Bron: Reiskrant.nl