“De prijzen van vakantiereizen van Nederlandse vliegmaatschappijen gaan 10 tot 25 procent omhoog. Vooral vliegen naar Turkije wordt duurder, want de Nederlandse vliegmaatschappijen kunnen niet langer concurreren tegen de dumptarieven van de Turken.”, meldt Reiskrant.nl


Dat hebben de Nederlandse vliegmaatschappijen gisteren aangekondigd in de halfjaarlijkse onderhandelingen met de reisorganisaties, die nu, tot hun grote schrik, veel hogere prijzen moeten neerschrijven in de nieuwe zomervakantiebrochures die over ruim een maand in de schappen liggen.
Brandstofprijzen
De forse stijging is onder meer een gevolg van de hogere brandstofprijzen, die tot nu toe niet werden doorberekend in de vakantievluchten. De andere factoren die de vliegprijzen met meerdere procenten opjagen, zijn de gestegen overige kosten, zoals inflatiekosten en loonkosten. Naast deze algemene verhogingen, hebben de directies van de luchtvaartmaatschappijen nu voor het eerst een aparte verhoging aangekondigd voor de vliegtarieven naar Turkije, goed voor 40 procent van alle vakantievluchten. Nu zijn die vaak ver beneden de kostprijs, onder druk van de dumptarieven die maatschappijen uit Turkije hanteren. “Wij kunnen voor die tarieven niet langer naar Turkije blijven vliegen, zonder dat het ons geld gaat kosten, in plaats van dat het geld oplevert. Dus moeten de reisorganisaties maar kiezen tussen onze wat hogere prijzen of de lagere prijzen van Turkse maatschappijen, met alle kans van dien op gezichtsverlies bij hun klanten”, aldus commercieel directeur Willem Hondius van Transavia.
Transavia
Meer vliegen
Meer vliegtickets