De komende weken gaan er honderdduizenden landgenoten met de auto op vakantie waarbij er gebruik gemaakt wordt van een autonavigatiesysteem met verouderde of incomplete kaarten. Omdat in andere landen de wegen soms nog sneller aangepast en veranderd worden dan hier is het verstandig om ervoor te zorgen dat er actuele kaarten op het navigatiesysteem staan. Je kunt deze eenvoudig online kopen bij de kaartenleverancier of de site van het betreffende navigatiemerk. Afhankelijk van het pakket en de leverancier kun je kaarten direct downloaden of op CD of DVD laten bezorgen.
Wie de weg in Griekenland wil weten zal waarschijnlijk ook een kaartupdate moeten installeren, omdat de oudere software vaak geen Griekenland bevat of slechts alleen een paar hoofdwegen kent.


Amerika
Ook voor wie naar Amerika gaat is het vaak goedkoper om de kaarten van de Verenigde Staten (en Canada) te kopen dan lokaal een navigatiesysteem te huren. De kosten voor een los navigatiesysteem in California of Florida bedragen vaak 8 tot 10 euro per dag, wat bij een drieweekse vakantie neerkomt op zo’n 200 euro. Het aanschaffen van de juiste kaartsoftware is bijna altijd voordeliger.
Leveranciers
Er zijn twee grote leveranciers op het gebied van navigatiekaarten en dat zijn Teleatlas en Navteq. Via hun sites kun je diverse kaarten kopen, ook voor diverse inbouwsystemen van automerken zoals BMW, Ford en Volkswagen.
Ook op de sites van de navigatiemerken kun je terecht om kaarten te kopen.
Een aantal directe links naar het shopgedeelte van een aantal grote merken:
Garmin
Navman
Pioneer
TomTom
Meer kaartenleveranciers en informatie over navigatiesystemen vind je op autonavigatie.startpagina.nl