Het zuiden van Frankrijk is de afgelopen dagen getroffen door zware regen en overstromingen. Het einde van het slechte weer is nog niet in zicht. Ook voor de komende dagen wordt lokaal veel neerslag verwacht.
Voor de komende dagen berekent het KNMI-Hirlam weermodel grote hoeveelheden regen vooral in het zuidoosten van Frankrijk, het noorden van Italië en de zuidhellingen van de Alpen. De site www.meteoalarm.eu, een samenwerkingsverband van de publieke meteorologische diensten, volgt de verwachtingen en weerwaarschuwingen voor 24 en 48 uur vooruit van de verschillende KNMI’s in Europa op de voet en geeft met kleurcodes (groen, geel, oranje of rood) aan hoe sterk de intensiteit van de verwachte weersverschijnselen is hoe groot het risico is.


De buien ontstaan door de grote temperatuurtegenstellingen in de atmosfeer met kou in de bovenlucht en vochtige warmte uit het zuiden. Het warme zeewater levert de warmte en het vocht voor het ontstaan van de buien. De hellingen van de Alpen en Pyreneeën geven de buienwolken een extra zetje waardoor de neerslagsommen lokaal enorm kunnen oplopen. Gewoonlijk valt de neerslag op grote hoogte als sneeuw en bereikt het smeltwater pas later de dalen. De grote hoeveelheden in korte tijd veroorzaken dan vooral in de bergen overlast, omdat rivieren het plotseling van de hellingen toestromende water moeilijk kunnen verwerken.
Honderden millimeters
Absolute topper de laatste dagen is het weerstation op de Mont Aigoual (op 1567 meter) niet ver van Nîmes in het zuiden van Frankrijk. In de eerste drie dagen van november viel hier 379 mm waarvan 210 mm alleen al op 2 november. Verschillende plaatsen in het zuidoosten van Frankrijk kregen hoeveelheden tussen 50 en 100 mm in een etmaal (zie neerslagkaartjes onder dit bericht). Honderden Fransen moesten hun huis uit, verschillende wegen werden afgesloten en modderstromen vernielden gebouwen en auto’s.
Records zijn die hoeveelheden niet. Op 7 november 1982 kreeg de Mont Aigoual 321 mm, het record voor de maand november. Ook op 28 en 29 september 1900 werden de Cevennen getroffen, waarbij in Valleraugue aan de voet van de l’Aigoual in 10 uur tijd 950 mm naar beneden kwam. Tien jaar eerder, op 20 en 21 september noteerde de waarnemer hier 828 mm in 24 uur. Ook recenter vielen in Frankrijk grote hoeveelheden neerslag: Anduze kreeg volgens Météo France begin september 2002 liefst 670 mm in één etmaal, september 2005 leverde in de Languedoc en de Herault in enkele dagen meer dan 300 mm op.
Zomer in zuidoost-Europa
Opmerkelijk is ook de warmte in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en de Balkan. In Griekenland is de zomer begin november opnieuw tot leven gekomen. Op de meeste plaatsen is deze maand begonnen met temperaturen rond 25 graden, Heraklion op Kreta noteerde op 2 november zelfs 30 graden, Andravida 31 graden. Het zuiden van Italië meldde op 2 november temperaturen van 26 graden (Capri) en 27 graden (Lamezia). Die waarden liggen dicht bij de hoogste voor deze tijd van het jaar. In het Alpengebied zorgt de föhn lokaal voor warmte: in Oostenrijk zijn temperaturen gemeten van 20 graden.
Zware regen elders in de wereld
Ook in Marokko zijn grote hoeveelheden gevallen van 100 tot ruim 200 mm in enkele dagen. De overstromingen hebben hier aan tientallen mensen het leven gekost. Het zuiden van China en Vietnam hebben al enige dagen te maken met zware regen en overstromingen waarbij slachtoffers zijn gevallen en landbouwgrond is vernield.
Bron: KNMI