Portugal – Azoren – Terceira

De haven waar de galjoenen voor anker gingen, zwaarbeladen met specerijen uit het Oosten, en goud en zilver uit Amerika. De rechtlijnige straten van een stad die ons de sfeer bijbrengt van de 17e en 18e eeuw. Het ruitpatroon van groene velden en met het witte silhouet van de melkkoeien uitpgeprikte vlaktes. De penseelstreken van intense kleuren, die de “impérios” uitschreeuwen tussen de witte huizen. Het lachen, het gedraai van de mannen die hun handigheid laten zien bij het “stierengevecht aan het touw”. De rustige uren van een partij golf tussen de uit Japan afkomstige criptomériabossen.

Allemaal vormen, kleuren en geuren van de toeristencaleidoscoop die Terceira vormt. Waar het heden samengaat met het verleden om de vakantie volledig te maken en opwindend.
Angro do Heriosmo, werelderfgoed (UNESCO)
Als eerste voorbeeld van 16e eeuwse Europese stedenbouw in het midden van de Atlantische Oceaan, heeft Angro do Heroismo de aanduiding van werelderfgoed verdiend. Om de straten die de architectuur bewaren van voorbije tijden. En de kerken, paleizen en musea. En de machtige muren van het fort dat de stad en de haven verdedigde tegen de zeerovers.
Na het bekijken van het vele dat Angro do Heroismo te bieden heeft, is het ook de moeite waard het historisch centrum van Praia da Vitória te leren kennen. De gotische kerk van Sint Sebastiaan, gebouwd door de eerste bewoners. De villa’s, kerken en kapellen van São Carlos, Fotinha, São Brás en Lajes. De meesterwerken van de volksbouwkunst van de “impérios”, toegewijd aan de Heilige Geest.
Wandelen, watersport, ontdekken…..en golfen
Terceira is niet enkel maar geschiedenis en monumenten. Het heeft ook groene landschappen die uitnodigen tot wandelen. Bergen die einders openen van velden vol bloemen, zee en hemel. De geheimzinnige Caldeira de Cuilherme Moniz, een vulkaankrater met een omtrek van 15 km. De grotten van Algar do Carvão, met wanden van lava en basalt.
Een veld met 18 holes is een uitdaging voor de geoefende golfer. De visrijke zee is een paradijs voor de visser. Duiken, windsurf en zeilen zijn sporten die op dit eiland worden beoefend. En bij gebrek aan stranden heeft men langs de kust tussen de rotsen zwembaden aangelegd voor een verfrissend bad.
Een eiland dat altijd in feeststemming is
Van mei tot september is Terceira een doorlopend festival van kleur en eeuwenoude tradities. Dat zijn de door iedereen bijgewoonde feesten van de Heilige Geest met de religieuze plechtigheid, in alle dorpen herhaald, van de kroning van de “imperador”, waarbij rijkelijk gegeten en gedronken wordt. Dan de feesten van Sint Jan, met zijn interessante etnografische optocht. En steeds weer die bezielde menigten die de zo vaak humoristischee behendigheden volgen bij de stierengevechten aan het koord.
Feest betekent ook lekker eten. Daarom is de traditionele keuken befaamd, met zijn exotische geur van broek, bloedworst en inktvissenschotels. Er zijn vele en fijne zoetigheden. En de maaltijd is niet compleet zonder wijn van Biscoitos waarvan in een pittoresk museum de lange geschiedenis wordt verteld van het behagen van de smaakpapillen.
Bron eilandenpagina.nl
meer eilanden
meer Portugal

Plaats een reactie